BELÉPÉS

BELÉPÉS


TÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Pályázat

DIÁKPÁLYÁZATOK

 

2014-es pályázataink itt tekinthetőek meg:

HATÁRTALANUL PÁLYÁZAT

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. HATÁRTALANUL! Programigazgatósága a HATÁRTALANUL! program keretében pályázati felhívást hirdet Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia és Horvátország magyarlakta területeire történő iskolai utazásokra. A Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című felhívás keretében az alapfokú oktatás 7. osztályos tanulói (az általános iskolák, valamint a 6 és 8 osztályos gimnáziumok megfelelő évfolyamain tanuló diákok) külhoni utazásai támogathatók. Az Együttműködés szakképző iskolák között című felhívás esetén magyarországi és külhoni szakképző iskolai oktatásban tanuló 9-12. évfolyamos diákok, míg az Együttműködés gimnáziumok között című felhívás keretében magyarországi és külhoni gimnáziumi oktatásban részesülő diákok együttműködésére lehet pályázni.

A Határtalanul! program keretében 2010 óta több, mint 30 ezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon, 2014-ben a programra 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A pályázatok alapparamétereit az alábbiakban gyűjtöttük össze:

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek:

Pályázatból támogathatóak köre: Legfeljebb 80 diák/csoport (20 fős diákcsoport esetén 2 tanár kísérő, ezen felül minden 10 diákhoz 1 felnőtt kísérő előírt)

 • Támogatás maximális mértéke: 35.000.-Ft/diák
 • Támogatható költségek: utazási + szállásköltség
 • Önrész: nincs
 • Megvalósítás időszaka: 2014.09.01-2015.06.15.
 • Pályázat benyújtásának határideje: 2014.04.22.

 

Együttműködés szakképző iskolák között:

Pályázatból támogathatóak köre: Minimum 6 - maximum 40 szakképző iskola csoportja (20 fős diákcsoport esetén 2 tanár kísérő, ezen felül minden 10 diákhoz 1 felnőtt kísérő előírt)

 • Támogatás maximális mértéke: 50.000.-Ft/diák
 • Támogatható költségek: utazási + szállás + személyi költség
 • Önrész: nincs
 • Megvalósítás időszaka: 2014.09.01-2015.06.15.
 • Pályázat benyújtásának határideje: 2014.05.19.

 

Együttműködés gimnáziumok között:

Pályázatból támogathatóak köre: Minimum 6 - maximum 40 gimnázium csoportja (20 fős diákcsoport esetén 2 tanár kísérő, ezen felül minden 10 diákhoz 1 felnőtt kísérő előírt)

 • Támogatás maximális mértéke: 40.000.-Ft/diák
 • Támogatható költségek: utazási + szállás + személyi költség
 • Önrész: nincs
 • Megvalósítás időszaka: 2014.09.01-2015.06.15.
 • Pályázat benyújtásának határideje: 2014.05.19.


Utazási irodánk a pályázatok megírásában nem tud segíteni, de ahhoz minden segítséget megad. Biztosítjuk utaztatásukat, szállásukat, ellátásukat, olyan programokat állítunk össze, melyek révén több pluszpontot kap a pályázat s így nagyobb eséllyel fog nyerni.

Várjuk érdeklődését, árajánlatkérését!

MILLENNIUM UTAZÁSI IRODA


Tel: (+36 1) 411-0335

Fax: (+36 1) 411-0336

Mobil: (+36 20) 7794-107

----------------------------------------------

Korábbi pályázati archívumunkat itt tekintheti meg:

 

1. ISKOLAI KIRÁNDULÁS 2008- DIÁKPÁLYÁZAT

Mindig nagy örömmel vesszük kézbe a kirándulás élményeiről beszámoló írásokat, képeket, és reméljük, idén is sok kedves küldeményt kapunk majd! Három korcsoportban (alsó tagozat, felső tagozat, középiskola) pályázatot hirdetünk az alábbi kategóriákban:

 

FÉNYKÉPPÁLYÁZAT

Szívesen fogadunk minden pályaművet, amely valamely kirándulás programjához, helyszínéhez, a látottakhoz, hallottakhoz, élményeihez kapcsolódik. A fotók legjobbjait megjelentetjük honlapunkon, és havonta az első három helyezettet jutalmazzuk.

Díj: 2000 forint értékű belépőjegy az iskolaikirándulás.hu valamely programhelyszínére.

 

 

2. EMLÉKKIRÁNDULÁS 2008 - DIÁKPÁLYÁZAT

Mátyás programunkhoz kapcsolódóan korosztályonként 2-2, a Hódoltság, a Batthyány és Kodály kiránduláshoz 3-3 pályázati témát írtunk ki, melyeket az alábbiakban részletezünk. A pályamunkákat az emlékév alatt folyamatosan, legkésőbb 2008. november 23-áig várjuk az info@emlekkirandulas.hu e-mail címre vagy postai úton címünkre: 1068 Budapest, Szófia u. 15. fsz./1. Egy pályázó több kategóriában is nyújthat be pályaművet. A legsikeresebb alkotásokat az Advent Budapesten rendezvény keretén belül díjazzuk és közzétesszük a www.emlekkirandulas.hu oldalon.

Díj: A kategória legjobbja 30.000Ft értékű iskolaikirandulas.hu bónt használhat fel osztályával 2009-es belföldi vagy külföldi kirándulásához.

 

MÁTYÁS pályázat

----------------------------------------------

Az emlékkiránduláson résztvevő csoportok, osztályok részéről korosztályonként (alsó és felső tagozat, középiskola) 2-2 témában várjuk a pályamunkákat Mátyás-pályázatunkra. Célunk, hogy a korszak és a téma iránt érdeklődő diákok közösen vagy önállóan megszerzett tudásuk, illetve fantáziájuk segítségével a reneszánsz Magyarország mindennapjaiba képzeljék magukat, bújjanak egy-egy ismert személyiség bőrébe, éljék át a kor emberének gondjait és örömeit.

 

I.Általános iskola 1-4. osztály:

1.Mátyás király személyéhez számtalan mondát, mesét, anekdotát kapcsolt a népi emlékezet, elég, ha csak az igazmondó juhász, a kolozsvári bíró, az okos lány vagy a budai kutyavásár történetét említjük. Szabadon választott technikával és terjedelemben készítsük el valamelyik történet képregény-feldolgozását!

2.A Hunyadi-család hollós címere korának tekintélyt parancsoló szimbóluma volt, egyaránt rettegett tőle a német császár és a török szultán. Készítsünk életnagyságú, hollós címerrel ellátott pajzsot, mintha csak a fekete sereg egyik zsoldos katonáját fegyvereznénk fel vele!

 

II.Általános Iskola 5-8. osztály:

1.Mátyás uralkodása a reneszánsz udvari könyvkultúra magyarországi virágzásának és a hazai könyvnyomtatás elterjedésének időszaka is. A Bibliotheca Corviniana, Mátyás világhírű könyvtára több 1000 kódexnek, vagyis kézzel írott könyvnek adott otthont. A corvinák mintájára készítsünk saját mini-kódexet (fedlappal együtt maximum 10 lap terjedelemben), amely a híres kenyérmezei csatát, vagy Bécs elfoglalását beszéli el! Törekedjünk a történet saját nyelven való megfogalmazására és persze a kódex díszítésére!

2.Készüljön film Mátyásról! Egy szabadon választott Mátyás-történet (mely lehet monda vagy megtörtént esemény is) megfilmesítését várjuk a bátor pályázóktól, mintegy min. 5, max.30 percben. A történelmi kisfilmeket DVD-n várjuk

 

 

III.Középiskola 1-4. osztály:

1.Mátyás királyi udvarát Visegrádon rendezte be, létrehozva ezzel a Magyar Királyság legjelentősebb gazdasági-kulturális központját. Palotájának feltárt részei ma is megtekinthetők a várhegy tövében, ahol ma múzeum működik. A rendelkezésre álló múzeumi kiadványok, könyvek, rekonstrukciós rajzok segítségével készítsük el a visegrádi királyi palota minél valósághűbb makettjét. A palota alapterülete maximum 1,5x1,5 m legyen!

2.Ha művészet, akkor reneszánsz, ha filozófia, akkor humanizmus, mondhatnánk, persze ez korántsem ilyen egyszerű… Járj utána, hogy milyen hatással volt az itáliai humanista gondolkodás a magyarországi irodalomra, művészetre, illetve hogy kik tekinthetők a magyar humanizmus legfontosabb képviselőinek. Eredményeidet foglald össze egy maximum 20 oldalas, jegyzetekkel és mellékletekkel ellátott dolgozatban! Térj ki a humanizmus fogalmára, ide kapcsolódó itáliai és magyarországi személyekre, költőkre, gondolkodókra, illetve a főbb irodalmi munkákra! Használj lábjegyzeteket és ne feledkezz meg a felhasznált irodalom megjelöléséről!

 

HÓDOLTSÁG pályázat

----------------------------------------------

A kiránduláson résztvevő csoportok, osztályok részéről, három kategóriában várunk „Hódító-pályamunkákat”! Célunk, hogy a korszak és a téma iránt érdeklődők fantáziájuk segítségével az önálló vagy a közös munka során a Hódoltság mindennapjaiba képzeljék magukat.

 

1.Szabadon választott technikával állítsuk össze I. Szulejmán szultán ünnepi lakomájának menüsorát. A cél, hogy minél változatosabb és lehetőleg korhű finomságokat kínáljunk a „Nagy Hódítónak”! Figyeljünk arra is, hogy megfelelő külsőbe öntsük az étlapot, díszítsük török szimbólumokkal, épületrészletekkel, fűszernövényekkel.

 

2.Sokat olvashatunk a magyar délvidéki védelmi rendszerről, a végvárak világáról, kezdve a sereg felépítésétől a korszerű bástyatípusokig. De vajon van-e ismeretünk egy török katonai táborról? Vonultassuk fel 4-10 oldalon a török hadsereget, a komplett tábort harcosokkal és kiszolgáló személyzettel, valamint mutassuk be a főbb fegyvernemeket.

 

3.Örömmel fogadnánk újabb kisfilmet pályázóinktól. Ezúttal egy korabeli török udvart kellene bemutatni, akár egy ismert szultán napját bemutatva vagy éppen a 150 éves uralom idejéből egy kiválasztott eseményt megfilmesíteni min. 5, max. 35 percben. A történelmi kisfilmeket DVD-n várjuk.

 

BATTHYÁNY pályázat

----------------------------------------------

A kiránduláson résztvevő csoportok, osztályok részéről, három kategóriában várunk pályamunkákat Batthyány-pályázatunkra! Célunk, hogy a korszak és a téma iránt érdeklődők fantáziájuk segítségével az önálló vagy a közös felkészülés során a 19. századi Magyarország mindennapjaiba képzeljék magukat, bújjanak valamelyik ismert személyiség bőrébe, éljék át a kor emberének gondjait és örömeit.

 

1.Köztudottan kevés magánlevél maradt fent Batthyány Lajostól. Szabadon választott témában és stílusban bármely neves vagy kitalált személynek címezve fogalmazzunk meg egy magánlevelet a néhai miniszterelnök nevében.

 

2.A reformkori országgyűlések eseményeit, az egykori felszólalásokat az ún. országgyűlési tudósítások őrizték meg számunkra. Szabadon választott stílusban, az ország sorsát érintő kérdésben készítsünk egy országgyűlési tudósítást, ha úgy tetszik egy felszólalást. (pl. jobbágykérdés, közteherviselés, sajtószabadság, Pest-Buda, mint a lehetséges főváros stb.)

 

3.Készüljön film Batthyány Lajosról! Szőts István magyar filmrendező „G.B.L. Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök főbenjáró pere és vértanúsága” c. művéből nem készült el a várva várt film. Az 1986-ban kiadott könyv segítségével, egy szabadon választott jelenet megfilmesítését várjuk a bátor pályázóktól, mintegy min. 5 max. 35 percben. A történelmi kisfilmeket DVD-n várjuk. A forgatókönyv: Szőts István: G.B.L. Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök főbenjáró pere és vértanúsága (Magvető Kiadó Budapest, 1986)

 

KODÁLY pályázat

-------------------------------------

Egy koncertélmény lehet akár annyira különleges, hogy élethosszig tart, s muzsikával, énekléssel közelebb kerülhetünk saját magunkhoz, családunkhoz, barátainkhoz, sőt akár egy, számunkra eddig teljesen ismeretlen emberhez is. Mindenkinek saját magát megismerni a legnagyobb kihívás, de Kodály a zenével és annak oktatásával a mai napig segít minket ebben. Éppen ezért írtunk ki három kategóriában pályázatot Kodály Zoltán zenei munkásságával és életútjával kapcsolatban:

 

 1. Kodály egyik leghíresebb műve Háry János elnevezésű daljátéka, melynek ősbemutatójára 1926-ban a Budapesti Operaházban került sor. Ezzel a művel talán még énekórákon is találkoztak a pályázók. Kíváncsian várjuk a pályamunkákat egy, a daljátékhoz elkészített borítóterv formájában. ( Lehet ez lemez, CD, vagy DVD borító. ) Kérjük, hogy a tervhez egy rövid írást is mellékeljetek, amelyből megismerhetjük a munkában megtestesült gondolataitokat.

 

 1. Szeretnénk megismerni a pályázók véleményét a mai zenék és régebbi időszakok muzsikájával kapcsolatban, ezért egy összehasonlító kritikát várunk egy, a pályázók által ismert népdal és egy mai zenei sláger tekintetében. (A kritika általunk javasolt művekről is elkészíthető, melyek a www.emlekkirandulas.hu oldalon megtalálhatók.) Lehetséges szempontok: ritmus, lüktetés (gyors, lassú) dallam, ismétlődés, milyen hangszerek lehetnek benne, hányan adják elő, stb.).

 

 1. Kodály Psalmus Hungaricusa sokakat megmozgatott már a történelem során és azóta is folyamatosan. A www.emlekkirandulas.hu oldalon ebből a műből letölthető egy részlet. Kérjük a pályázókat, hogy
  1. hallgassák meg a tételt, majd írjanak róla egy rövid történetet,
  2. hallgassák meg a tételt, majd „rajzolják le a zenét”, vagyis készítsenek képet azokról a gondolatokról, érzésekről, melyek a tétel meghallgatása közben eszükbe jutottak.

 

 

Ne égess! 3  -  Játék a Tűzoltó Múzeummal

-------------------------------------

 

A Tűzoltó Múzeum 2008-ban immár harmadik alkalommal hirdeti meg országos pályázatát „Ne égess!” címmel, általános iskolás tanulók számára.

Az alsó tagozatos kisdiákok rajzzal / ceruza, filc, vízfesték, ragasztott képek, kisplasztika, textil munkák, stb. / nevezhetnek bármilyen tűzzel kapcsolatos eredeti ötleteikkel. A lényeg, hogy önálló munka legyen!

A felső tagozatos diákoktól a  tűz témakörében, ahhoz bármilyen módon kapcsolódó, saját kútfőből merített fogalmazásokat / verset, elbeszélést, mesét, történetet, stb./ várunk. Az írások terjedelme ne legyen több, mint két oldal! Emellett a felsősök pályázhatnak a fent részletezett rajz kategóriába tartozó alkotásokkal is. Minden tanuló legfeljebb két pályaművel jelentkezhet.
A bírálatnál a művészeti iskolák tanulóinak pályaműveit a zsűri külön kategóriába sorolhatja.
Kérjük, hogy a pályázatokat – név, iskola, lakcím és életkor megjelölésével - postai úton juttassák el a múzeum címére!

Tűzoltó Múzeum
1105 Budapest, Martinovics tér 12.

 

 

A beküldési határidő: 2008. december 1.

A legjobb írások és rajzok készítői jutalomban részesülnek, műveikből   kiállítást rendezünk. A győzteseket felkészítő tanáraikkal együtt meghívjuk a múzeumba, a 2009. januárjában várható ünnepélyes eredményhirdetésre, mely alkalommal megtekinthetik a múzeum kincseit, közelebbről megismerkedhetnek egy „valódi” tűzoltólaktanyával, bepillanthatnak az ott dolgozó tűzoltók életébe.

Sok sikert, jó munkát kíván: Galambos Éva múzeumpedagógus, közművelődés-szervező

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda