BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

10 állandó kiállítás, amit látni kell!

03
Feb

Magyarországon nagyon sok szép múzeumot és tárlatot láthatunk, legyen az emlékszoba vagy tájház, komolyabb intézmény vagy különleges gyűjtemény.

Nem hiába a legsikeresebb országos kulturális esemény évek óta a Múzeumok Éjszakája. Most a teljesség igénye nélkül ajánlunk tíz állandó kiállítást, amit mindenképpen érdemes felkeresni 2015-ben.

Magyar Fotográfiai Múzeum

Az 1991-ben nyitott kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményében több mint egymillió tétel található. A gyűjtemény időben legkorábbi darabja egy 1840-ből származó dagerrotípia, és a gyűjtés a mai napig sem szünetel.

A múzeum magyar kollekciójában teljes hagyatékokat és a legfontosabb fényképészek munkáját őrzik, ugyanúgy megtalálhatók a magyar származású, de külföldön világhíressé vált alkotók, mint a Magyarországon maradt fotográfusok munkái, és az összes fontos kortárs alkotóktól is őriznek fényképeket.

A teljességre törekvő hazai gyűjtemény mellett a nemzetközi részlegben kiemelkedő alkotók életművének egy-egy darabját láthatjuk.

Korda Filmpark

A Budapesttől 30 km-re, Etyeken 2011-ben nyílt meg a Korda Filmpark Magyarország első filmes témaparkja. A parkban gyakorlatilag egy működő filmstúdiót ismerhetünk meg, egyedi, zárt és szabadtéri helyszíneken nemzetközi produkciók díszletei között sétálhatunk. A program nem szimpla stúdiótúra, az interaktív kiállításon mi is kipróbálhatjuk a filmes képi- és hangtrükköket, és a filmötlet megszületésétől a megvalósításig nyomon tudjuk követni a folyamatokat. Külön emlékkiállításon ismerhetjük meg a névadót, a világhíres filmes Korda fivérek kalandos életútját.

 Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum


A Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum a tavaly teljesen felújított hatvani Grassalkovich-kastélyban található. A Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan múzeuma, amely a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elveket, modern, környezettudatos ismereteket tartalmaz, és ezeket a legmodernebb interaktív eszközökkel teszi közzé.
A múzeumról szóló bővebb cikkünk itt olvasható

A kiállítások bemutatják a magyar vadászat hagyományait és eredményeit, a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyeit és vadfajait, a vadgazdálkodás társadalmi és kulturális szerepét, a halászat és a horgászat hagyományait.

 Lámpamúzeum


Magyarországról nem mondhatni, hogy lámpamúzeum-nagyhatom lenne, hiszen az országban egyetlen lámpamúzeum van. Abban viszont több mint ezer lámpa található, és a zsámbéki gyűjtemény még a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A gyűjtemény gazdája, Borus Ferenc még a hatvanas években a borospincéje világításához keresett megfelelő világítást, de aztán észrevétlen a tárgyak gyűjtőjévé vált. Az egyre több lámpa egyre nagyobb helyre költözött, és a gyűjteménynek nemzetközi híre lett, ma filmek és múzeumok is kölcsönöznek innen.

A mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák között található régi kínai vázából készült lámpa, Zsolnay-majolika vagy meisseni porcelán talpú petróleumlámpa is.


 Érdekesség! Vasúti Lámpamúzeumot – mert ilyen is létezik az országban - viszont Fertőszéplakon találunk. A 22 országból származó 250-nél is több vasúti lámpát Haragovits József gyűjtötte össze.

Vasilescu-gyűjtemény

A győri neológ zsinagóga 2006-ban erre a célra helyreállított épületében helyezték el az Id. Vasilescu János (1923-2006) magángyűjteményéből rendezett állandó kortárs kiállítást. Vasilescu román bojárcsaládból származott, diplomataként került Magyarországra, ahol szabadalmai, találmányai tették lehetővé, hogy a műgyűjtéssel foglalkozzon.

 A gyűjtemény művészettörténeti ritkaságnak számít, mert a gyűjtő és az Ország Lili festőművész közötti szoros kapcsolat miatt a művésznő életművének egyedülálló keresztmetszetét nyújtja.

A Vasilescu-gyűjteményben ezen túl szerepelnek az Európa Iskola progresszív magyar művészei, a 20. század eleji avantgárd alkotások, vagy a 60-as, 70-es években indult művészgeneráció néhány kiemelkedő egyénisége is.

Keresztény Múzeum


Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteményét Esztergomban találjuk, a Keresztény Múzeumban. A Simor János esztergormi érsek magángyűjteményére alapuló intézmény nyitásakor, 1875-ben az ország harmadikként létrehozott nyilvános múzeuma volt. Több évszázad magyar és európai értékeit őrzik itt, ez az ország egyik legjelentősebb festészeti gyűjteménye is.

A múzeum gyűjteménye nemcsak hatalmas, hanem sokoldalú is: a középkori, későgót és barokk festmények tárlata mellett jelentős az újkori festészeti, az iparművészeti és a grafikai anyag is.

 Ipoly-menti zsidó múzeum és a zsidó temető


Magyarország egyik legrégebbi és a vidék városok közül a legnagyobb zsidó közösségnek állít emléket a balassagyarmati múzeum. Az egykori imaházat 2000-ben alakították múzeummá, ahol Balassagyarmat és a város környéki zsidóság hitéletét és történeti emlékeit mutatják be. A korabeli tórák és egyéb vallási tárgyak mellett láthatjuk a 2. világháborúban felrobbantott, 4000 fős zsinagóga megmaradt darabját is.

A balasagyarmati zsidó temető vallási és művelődéstörténeti szempontból is különleges, több évszazados síremlékek fekszenek itt. Ez a legnagyobb magyarországi zsidó temető, és egyben híres nemzetközi zarándokhely is.

Érdekesség! Szatmárcsekén – ahol a Kölcsey emlékházat is találjuk – a különleges ember magas, faragott csónakfejfás népi temetőt látogathatjuk meg.

Kemenes Vulkánpark

A celldömölki Kemenes Vulkánpark a Föld négy és fél milliárd éves történetét végigkísérő vulkáni folyamatokat hozza közelebb és igyekszik megértetni a látogatókkal. A Vulkánpark több kiállítótermében tanulmányozhatjuk a tűzhányókat, a föld mélyén zajló mozgásokat vagy a Naprendszer vulkanikus jelenségeit ugyanúgy, mint a Kárpát-medence vulkánjait.

A parkból tematikus túrákat szerveznek a Ság hegyre, amiken a hegy földtani története mellett megismerhetjük a hegyre jellemző növényvilágot is, illetve a legújabb túra során a Ság hegyen 1957-ben bezárt bánya újrafelfedezését is kínálják.

 Balatoni Múzeum

A 19. század második felében, a millenniumi előkészületek jegyében vetődött fel, hogy létesüljön egy olyan múzeum, ami bemutatja a Balaton kialakulását, történetét, növény- és állatvilágát. Csák Árpád szolgabíró gyűjteményére alapozva 1898-ban meg is született a keszthelyi Balatoni Múzeum.

A múzeum ma az Aranyhíd című állandó kiállításon tizenegy teremben mesél a tóról és környékének életéről. Külön teremet alakítottak ki a tó keletkezésének, a halászatnak, a növény- és állatvilágnak, a hajózás történetének és az újkori balatoni fürdőzésnek is. Az Aranyhíd kiállításhoz kapcsolódik a balatoni halak akváriuma, amiben a tó 42 halfajból álló víz alatti élővilága jelenik meg. A múzeum továbbá külön kiállítást szentel a környékről származó újkori és középkori kőleleteknek is.

Központi Bányászati Múzeum

Sopron városának többévszázados kapcsolata van a bányászattal, nem véletlenül itt nyílt 1957-ben a Központi Bányászati Múzeum. A múzeumban a magyar államalapítást megelőző évezredek bányászati története mellett bemutatják az egykoron sokáig Európa-hírű magyar nemesfémbányászatot, és megismerkedhetünk a múlt század bányászati eredményeivel, technikai vívmányaival és bányászatunk képző- és iparművészeti emlékeivel is.

A kiállítás legizgalmasabb része egy XX. század eleji bányavágat, ahová a látogatók is bebújhatnak, ezen kívül megnézhetik az őskori kovabánya eredeti méretű rekonstrukcióját, a középkori bányák szűk vágatait, s az elmúlt évtizedek legnagyobb jelentőségű bányászati technológiai újítását, a hidraulikus pajzs beépített elemeit is.

 

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda