BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

10 kötelező hazai állatkert

02
Sep

Lehet egzotikus, lehet apró és nyolclábú, lehet az ügyeletes főcukiság, a hazai állatkertekben és vadasparkokban sok fajta állattal találkozhatunk, nézzük a legjobb 10 állatkertet!Fővárosi Állat és Növénykert

Magyarország legnagyobb állatkertjében több mint 1 millió látogató fordul meg évente. A Vidámpark egykori területével együtt 18 herktáron láthatjuk az oroszlánokat, gorillákat, kis zsiráfokat, koalákat és még száznyi állatot. Van több állatsimogató, a Holnemvolt Parkban a régi klasszikus játékokat is újra élhetjük, emellett 6 játszótér, egész napnyi szórakozást kínáló Varázshegy, Fóka Show és még sok minden más izgalmas program elé nézhetünk az Állatkertben.

Nyíregyházi Állatpark – Sóstói Zoo

A várostól néhány kilométerre, zöldövezetben, a sóstói Tófürdő és a Múzeumfalu szomszédságában leljük a Nyíregyházi Állatparkot. A legendásZöld Piramisban az Óceánáriumban és az esőerdők világát láthatjuk 3 szinten, de az állatparkban megjelennek a Sarkvidék, Amerika, Ázsia és Ausztrália jellemző állatai is. Külön részt szenteltek a Kárpát-medence vadvilágának gímszarvastól a pulin keresztül a pumáig. Itt találjuk hazánk egyetlen állatkerti szálláshelyét is.

 Veszprémi Állatkert - Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

A Balatontól mindössze 15 kilométerre, veszprém Gulya-domb tövében egy hagyományos vidéki állatkertet látogathatunk meg – rengeteg extrával. Nevét Kittenberger Kálmánról, a híres Afrika kutatóról kapta, így az erre a kontinensre jellemző állatvilág és a Csimpánz világ dominál a Vadasparkban. A cukiság szintet emeli a Kapibara avagy a vízidisznó, a bolíviai mókusmajom és pettyes szarvas is. Az elmúlt időszakban látványos fejlesztésekkel gazdagodott az állatkert: elkészült az Elefánt Park, az Orrszarvúház és kifutó, egy vizes élővilágot bemutató projekt, egy madárröpde, valamint egy látványkifutó, úgyhogy a parkot már ismerőknek is érdemes visszatérniük!

 Budakeszi Vadaspark

Majd 350 hektárnyi, óriási területen alapították a Budakeszi Vadasparkot, ahol már túrababakocsit is bérelhetünk az izgalmas terepviszonyok gondtalan bejárására. Házi állatokkal a Parasztudvarban ismerkedhetünk meg. Kikapcsolódhatunk a kalandparkban, de a gyerekek kedvence azért az állatsimogtó marad. Természetesen erdei állatokkal, valamint madarakkal találkozhatunk itt amellett, hogy egy hatalmas kirándulásra is indulhatunk, hiszen a parkban 7 tűzrakóhely is van, és még a gyújtóst is megvásárolhatjuk a bejáratnál.

Szegedi Vadaspark

A természetvédelem és a sérült állatok befogadása a Szegedi Vadaspark specialitása. Az itt bemutatott állatok pedig még európai viszonylatban is ritkaságnak számítanak a fajtamentési- és tenyésztési program miatt. Született itt kistapír, hópárduc kölyök, láthatunk hangyászt és selyemmajmot is. A fajtamentési program részeként szakállas keselyű, vörös panda, szibérai tigris és okapi is él a Szegedi Vadasparkban.

 Veresegyházi Medveotthon

Jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltő állatkerti vagy rosszul tartott háziasított medvék és a farkasok menedéke, de leginkább otthona a Veresegyházi Medveotthon. A veresi mackók átlagosan 250 kilót nyomnak, de Döme, a szelíd kamcsatkai barnamedve 600-nál is súlyosabb. Odajönnek a kerítéshez és etetni is lehet a medvéket, ami tényleg kuriózum. Farkasokkal ugyan ezt nem érdemes megpróbálni.  

 Bőszénfai Szarvasfarm

Gímszarvasok, vaddisznók, bivalyok, őzek mellett tanyasi állatokkal is megismerkedhetünk a Zselic gyönyörű dombjai között, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Az állatok hatalmas területen élnek, ahová akár lovas kocsival, akár traktorral is szerveznek látogatóknak túrákat, emellett persze autóval, busszal és gyalog is végigjárhatjuk a lekerített utat az állatok területei között.  A Szarvasfarmon lehet szamaragolni, van állatsimogató, működő gazdaság és látogatóközpont egy fantasztikus étteremmel.

 Kápolnapuszta Bivalyrezervátum

A Kis-Balatonnál, Kápolnapusztán megismerhetjük az őshonos bivalyokat és az őket őrző Morzsi kutyát is. A rezervátumban szabadon mozoghatunk, felmászhatunk a kilátópontokra, ahonnan távcsőből kémlelhetjük a Kis-Balaton táját.  Bivalyokon kívül szürkemarha-csordát is láthatunk.

 Hortobágyi Vadaspark és Pusztai Állatfarm

Rekonstruált őstulok, vadlovak, vadszamarak és más őshonos állatok, mint például a régen ezen a területen is megtalálható pelikánok között igazít el a Hortobágyi Nemzeti Park vadasparkja. Ragadozók közül madarakkal: sasokkal és keselyűkkel, valamint farkassal és sakállal találkozhatunk. Az állatokat akár különleges terepjárós extraszafarin is megnézhetjük.

 Tisza-tavi Ökocentrum

Többszintes fedett és szabadtéri programot kínál Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum. Különlegessége többek között az édesvízi akvárium, ahol a vizától az apró vízi lényeken át számos tiszai vízi állatot láthatunk. A kedvenc program biztosan a vidraetetés lesz. Egyértelműen a nem szokványos programok közé tartozik a Tisza-tavi Vízisétány, ahol természetes élőhelyükön figyelhetjük meg a madarakat, más Tisza-tavi élőlényeket. Az Ökocentrum kikötőjéből egyéb elfoglaltságot is találunk: a Tisza-tóról mutat be látványos kisfilmet a 3D mozi, hajókirándulásra indulhatunk, a parkban pedig kipróbálható a vízi játszótér is.

 +1 Petesmalmi Vidrapark

Ha tetszett az Ökocentrumban a vidraetetés, akkor a Petesmalmi Vidraparkot imádni fogjuk! A Belső-Somogy amolyan „vidranagyhatalom", a Balaton és a Dráva között húzódó rész kifejezetten kedvez a mókás pofájú, pajkos állatok életvitelének. A park tórendszerében védelmet, élelmet találtak és remekül érzik magukat.

 

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda