BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

2016 LEGJOBB KIÁLLÍTÁSAI

12
Feb

Legyen akár hideg, havazás, eső, vagy napsütés, egy pár órára mindig érdemes bemenni a hazai múzeumokba, és nemcsak a múzeumi ünnepek: a Múzeumok Éjszakája, vagy Őszi Fesztiválja idején!

Ha már az ünnepeknél tartunk, megismerkedhetünk letűnt korok ma is aktuális ünnepeivel, mint a Floralia, Saturnalia, Vinalia az Aquincumi Múzeumban, sőt megismerhetjük az ókori wellnesst is. A Florália ideje alatt a látogatók az ókort idéző életmóddal és kézműves bemutatókkal ismerkedhetnek meg, betekintést kaphatnak az antik Róma életébe. Római katonák, gladiátorok, kelta harcosok harci bemutatói várják az érdeklődőket, akik ki is próbálhatják a hódítók fegyvereit, ékszert, sarut, kerámia edényeket, érmet készíthetnek, szőhetnek. Legiók felvonulása, mesterségek bemutatója, gladiátorviadalok, színházi előadás szerepelnek még a hétvége ajánlatában.

Dionüszosz – a bor és a mámor megtestesítője, egyben a színjátszás patrónusa – ünnepét elevenítjük fel a Vinalián, megjelenítve az istenségre oly jellemző ünnepi menetet is. Többek között kézműves termékek vására, kézműves fogalakozások, borkóstoló és vásár, színház, szüreti mulatság játékokkal várja a látogatókat.

Az Aquincumi Múzeum és az Aquincum Baráti Kör Saturnusnak, az idő urának vidám ünnepét, a modern karácsony ősét egy ingyenes rendezvény keretén belül színes programokkal kívánja feleleveníteni. A látogatókat áldozatbemutatás, hagyományőrző bemutató, ókori lakoma, kézműves termékek vására, a gyermekeket római játékok és színházi előadás, kézműves foglalkozás várja a Saturnalián.

Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban kiállítás célja, hogy bemutassa a rómaiak fürdési szokásait, azt hogy fürdőik nemcsak a mindennapi tisztálkodást szolgálták, hanem a testi és lelki felüdülésre egyszerre nyújtottak lehetőséget. Ma, amikor a gyógyfürdők és a gyógyturizmus újra reneszánszát éli, talán nem is gondolunk arra, hogy a források vizének gyógyító erejét már 2000 évvel ezelőtt is a maihoz hasonló módon használták. Mivel szeretnénk a múltat átélhetővé és tapinthatóvá is tenni, ezért a római fürdőkben használt tárgyakról műtárgymásolatok, rekonstrukciók készültek, amelyet az érdeklődő ki is próbálhat, de beleszagolhat az illatszeres tégelyekbe is.

Akik a természettudományok iránt érdeklődnek, keressék fel Tonnát és Mázsát, a két jégkorszaki óriást a Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeumban, akik a mamutok közül is a legnagyobbak. Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma 1972 óta várja látogatóit a zirci Ciszter Apátság épületében. Kiállításai a Bakony hegység élõ- és élettelen világát mutatják meg színpompás diorámák, preparátumok segítségével. A kiállítás részei: Bakony természeti képe, Jégkorszaki óriások a Bakonyban, A természet ékszerei – Ásványok, Dr. Bativai Schüle Imre János trófeái.

Különleges helyszínen, a Göcseji Falumúzeumban az Ásványok, kőzetek, ősmaradványok kiállítás is érdekesnek ígérkezik. Bemutatásra kerülnek a Kárpát-medence jellegzetes kőzeteit, ásványait (köztük több ritkaságot), kövületeket, továbbá fúrások által felszínre hozott mélységi kőzeteket tartalmazó gyűjtemény. A kiállítás különlegessége a helyszín is, belvárostól távolabb, különleges miliőben fekvő az 1968-ban megnyílt Göcseji Falumúzeum. Az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma a várost átszelő Zala folyó holtága és egy régi vízimalom körül kapott helyet. A gyűjteményt 22 zalai településről szállították a helyszínre, és a skanzen területén egy 19. századi göcseji települést rekonstruáltak, ahol a látogatók a térség mindennapi használati tárgyaival is megismerkedhetnek. A múzeum régi kisnemesi kúriákat idéző fogadóépületének emeletén a „Kárpát-medence népviselete babákon" című kiállítás kapott helyet. A szabadtéri múzeumhoz csatlakozik a Finnugor Néprajzi Park, amely a finnugor nyelvcsaládhoz tartozó népek építészetét, lakáskultúráját és életmódját mutatja be szálláshelyek, valamint eredeti berendezési és használati tárgyak segítségével.

Ezen kívül rengeteg különösen érdekes kiállítás is várja a kultúra kedvelőket 2016-ban, mint például a #Moszkvater - kiállítás a Kiscelli Múzeumban - a Széll Kálmán tér történetéről. A várostörténeti érdekességek mellett megidézzük a tér egykori hangulatát, meghallgathatjuk ismert személyiségek és városlakók benyomásait, megtekinthetjük fotóikat és emléktárgyaikat. De érdemes megnézni az 1738-1758 között épült egykori trinitárius kolostor állandó kollekcióját is, amely egyedülálló Budapestet ábrázoló festményeket, metszeteket, grafikákat mutat be, ezen kívül modern gyűjteménye átfogó képet ad a XX. századi magyar képzőművészetről.

Érdekes élmény lehet Békéscsabán a Fényutazás – Mengyán András kiállítása. Talán nem tudjuk, hogy Európa egyik legelismertebb kortárs képzőművésze milyen sok szállal kötődik Békéscsabához. Mengyán András művészetével kívül és belül is elvarázsolja a múzeum épületét. Fényutazás címmel az elmúlt öt évben készült fény- és programozható kinetikus munkáiból rendezi meg kiállítását.

Fontos lesz megnézni Debrecenben a MODEM: modern és kortárs művészeti központ kiállításait, a 2006-ban megnyitott képzőművészeti központ a régió legnagyobb és legmodernebb művészeti galériája.

 

És ha már Debrecen, a Déri Múzeum neobarokk épületében található Magyarország egyik leggazdagabb kulturális-történelmi gyűjteménye. A képzőművészeti kollekció legnagyobb vonzereje Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának jelenleg itt együtt látható darabjai, a Golgota, és az Ecce Homo című hatalmas festmények. A harmadik kép, a Krisztus Pilátus előtt is itt volt megtekinthető. A Déri Múzeum épülete előtt látható Medgyessy Ferenc négy világhírű szobra, melyek 1937-ben elnyerték a párizsi világkiállítás nagydíját.

 

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda