BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

5 ötlet a március 15-ei hosszúhétvégére

04
Mar

Végre igazán hosszú hétvégénk lesz, hogy segítsünk hasznosan, pihentetően, egészségesen, vagy éppen családias hangulatban eltölteni az ünnepi hétvége négy napját, összeállítottunk néhány úti tippet

 

1.Tavasszal is Balaton

 

Bátran merészkedjünk le a Balatonra már márciusban is! A nagy tó környéke megérdemli, hogy ne csak a nyári kánikulában és nyüzsgésben ismerjük meg. Hiszen mi van a Balatonnál?

 

 

 

 

Természet:

 • Izgalmas látogatóközpontok levendulával, interaktív bemutatóval, a földalatti világ csodáival és geológiai érdekességekkel.
 • Kerékpárút pick&drop kerékpárkölcsönzővel, hajós bicikliszállítással, vidám biciklis pihenőkkel, Hegyestűvel és Három-hegyi Kilátóval.
 • Kalandparkok bobbal, kötélpályával, Jurassic Parkot idéző dinókiállítással.
 • Barlangok tavastól a csodabogyósig.

Gasztronómia

 • Sajtfarmok kecskesajtos finomságokkal és kézműves tejtermékekkel
 • Borok és halak

Kultúra

 • Várakkal és kastélyokkal a Kinizsi-féle erődítménytől a római villagazdaságig.
 • Múzeumok a magyar művészet legnagyobb alakjaival
 • Állatparkok Bivallyal és krokodillal.

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor Balatonfüreden érdemes szállást foglalni, itt ugyanis március 11-e és 19-e között Tavaszi Fesztivál zajlik, különösen értékes, és nagyon családbarát programokkal. A kicsiket 11-én, pénteken délután például a Katáng együttes koncertje fogadja, szombaton pedig saját üveghegyet építhetnek maguknak a Vaszary Alkotóműhelyben. A felnőtteket március 14.én Sebestyén Márta koncertje várja.

 

2. Kolbász és Sódarmustra Gyulán

Segítünk, a sódar mellső lábból készült sonka, és a szakértők szerint akkor igazán finom, ha omlós, vöröses színű, kellemesen sós és füstölt ízű. A VI. Gyulai Kolbász- és Sódarmustra során ezzerl az étellel is megismerkedhetünk.

A pénteki napon rögtön a megnyitó után híres gyulai hentesekre emlékezik majd a szakmai közösség, majd a Pernahajder Campbell zenekar koncertje következik. 18:00 Beliczai Balázs, a Dumaszínház tagja nevetteti meg a közösséget, majd a Noxból ismert Péter Szabó Szilvia koncertjére mulathatunk.

Szombaton többek között hagyományőrző disznóvágás és Kolbász és sonka kiállítás csinál étvágyat a következő napokra is. A kicsiket kézműves foglalkozások és játszóház várja a várkertben, ahol sonkaszobrász bemutatóban is gyönyörködhetünk. Az Estét Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar koncertje zárja.

Vasárnap ne hagyjuk ki a Gyulai Kolbászolimpiát, nézzük meg a sonkaszobrász bemutatót, a Balkán Táncegyüttes műsorát és a sonkasaccolást sem. Az estét Nótár Mary koncertje zárja majd.

Hétfőn a Palmetta együttes é s Honeybeast szolgáltatják az esti talpalávalót, kedden pedig hastáncbemutató is lesz.

 

3. Kecskemét: vadaskert, világzene, Cifra-palota

Kecskemét sokkal menőbb hely, mint gondolnánk! Nappal lazíthatunk egyet a fürdőben, ahol finn szauna és vízsugaras masszázs is vár bennünket, aztán belecsaphatunk az éjszakába. Szerintünk kihagyhatatlan helyet egy kis bulira:

 • éjjel-nappal nyitva tartó Bowling Center
 • Vincent Bar&Pastry
 • Naés? Bár

Bemelegítésnek a Zwack Pálinkamanufaktúra meglátogatását ajánlanánk!

A város gyerekkel is élmény, velük szombaton kihagyhatatlan program a planetárium, hétfőn, kedden, vagy pénteken a Természet háza és a Kecskeméti Vadaspark szurikátája, tűzrókája és mosómedvéje. Ha szép az idő, csupán 15 kilométert kell megtenni a Kerekegyházi Kalandparkig – ennek meglátogatása után garantáltan nem kell majd altatódalt énekelni.

Ha mégis kellene, akkor azt a zenei élet legnagyobb alakjai tehetik, mert a városban már javában zajlik majd a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, a hosszúhétvégét például a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar valamint a Cantus Nobilis Kórus jubileumi koncertje indítja, 12-én pedig a Kecskeméti Fúvószenekar ad ünnepi koncertet. Vasárnap a H.A.I.R. című, kultikus musical lesz színpadon, 14-én pedig Világzenei Együttléten ismerkedhetünk a különböző kultúrákkal.

 

4. Békésen Békéscsabán

Európai kiadó koncerttel indíthatjuk a hosszúhétvégét, másnap pedig Zorán koncertezik a Békéscsabai Tavaszi Fesztiválon. Persze, ha hosszú hétvégéről van szó, akkor érdemes színes programot tervezni.

Miután lazítottunk egy kicsit az Árpád Gyógy- és Strandfürdő víz alatti sugármasszázzsal és finn szaunával kényeztető ölelésében, érdemes a természet értékeit is felfedezni. A belvárostól mindössze 5 percet kell sétálni a Körösök Völgye Látogatóközpontig, ahol kerékpárt kölcsönözhetünk, hogy azzal fedezzük fel a tájat. Ha csak egy kis andalgásra vágyunk, annak aPósteleki Parkerdő a tökéletes helyszíne.

Kihagyhatatlan látni (ízlelni) való a Kolbászmúzeum is.

 

5. Veszprémi Gasztroélmények

1 tonnás szürke marha ökörsütés. Valószínűleg ez a programpont jellemzi a legjobban a veszprémi Bor Blues Böllér napokat – amelyet tulajdonképpen az eddigi programok esszenciájaként is felfoghatunk: egy ugrás a Balaton, eljönnek a békéscsabai és gyulai kolbásztöltő mesterek és természetesen kulturális programokból sem lesz hiány.

A hétvégét a Ghymes nagykoncertje indítja majd, másnap pedig Török Ádám és a Mini műsora következik, hogy aztán vasárnap a Bikini örökzöldjeit hallgathassuk.

 

Ha még több kulturális programra vágyunk, akkor keressük fel a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központot, ahol a gyógynövénygyűjtéstől a gyertyakészítésen át az egyházi liturgiák minden apró elemével megismerkedhetünk. Ha gyerekekkel érkezünk, szinte kötelező program aKittenberger Kálmán Növény és Vadaspark impalával, dromedárral és kardszarvú antiloppal, 130 hektáros, gyönyörű környezetben.

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda