BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

50 éve indultunk a csillagokba

12
Apr

Forrás: www.origo.hu

"Még ma sem tudom, hogy ki vagyok én. Az utoljára repült kutya, vagy az először repült ember" - mondta Gagarin egy fogadáson, miután végrehajtotta az első emberes űrrepülést fél évszázaddal ezelőtt. Gagarin röviddel a történelmi küldetés után meghalt, az emberiség pedig bő tíz évvel később felhagyott a "csillagok felé vezető úttal".

108 perc a világűrben, amely új korszakot nyitott. Jurij Gagarin az első emberként pontosan 50 évvel ezelőtt, 1961. április 12-én jutott ki a világűrbe. Vosztok-1 űrhajójával egyszer kerülte meg a Földet, bebizonyítva, hogy megfelelő felszereléssel a világűrbeli viszonyok egy ember számára is túlélhetők. Az esemény hatalmas lendületet adott az űrtevékenységnek, amely a hidegháborús korszak versengése révén az amerikai holdraszállásban csúcsosodott ki, mindössze kilenc évvel később.

1961. április 12-én (magyar nyári időszámítás szerint) 10:07-kor startolt Bajkonurból a Vosztok űrhajó Gagarinnal a fedélzetén. (A repülési pálya adatai: földfelszíni magasság 181-327 kilométer, keringési periódus 89,3 perc, hajlásszög 64 fok 57 ívperc.) Gagarin jól érezte magát a keringés során és ceruzával jegyzetelt a fedélzeti naplóba, illetve benyomásait magnetofonra mondta. Az űrrepülés közepén a ceruza kicsúszott a kezéből és ellebegett a súlytalanságban. Repülési élményeit a továbbiakban csak magnetofonon rögzítette, de mivel a szalag a végére ért, visszatekerte a középre, ezért a repülés középső idejéből (10:27-11:03) nem maradt információ.

10:55-kor az űrhajó automatikusan a leszállási pozícióba állította magát, és a műszaki egység került a repülés irányába. 11:26-kor megkezdődött a fékezés, de mivel ez 1 másodperccel rövidebb volt, azaz az automatikus programtól eltért, nem választódott szét a műszaki egység és a kabin. A tartalék változat lépett életbe, ami azt jelentette, hogy az eredeti programhoz képest 10 perccel később, kb. 130 km magasságban történt meg a szétválás.

Gagarin a katapulttal mintegy 7 km magasságban repült ki a kabinból. Az űrhajós földet érése kb. 11:55-kor történt a szaratovi körzetben lévő Szmelovka falu közelében. Az üres űrhajó távolabb ért földet. Gagarin űrrepülése 1 óra 48 percig tartott.

Gagarin űrrepülése ötven évvel ezelőtt történelmi esemény volt, de kétségkívül különleges jellegű a történelmi események között. Gagarin maga másfél óra alatt történelmi hőssé vált, de kétségkívül különleges jelenség a történelmi hősök között. Az első űrrepülés 1961. április 12-én új dimenziót nyitott meg a korábban a Föld felszínéhez, illetve légköréhez kötött emberiség számára, ezért ez a tett minden bizonnyal szerepelni fog a történelemkönyvekben.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda