BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

8 tökéletes várba jutási módszer

23
Aug

Teljesen megváltozik a fogalmi rend, amely a turista buszok közlekedését szabályozza a Budai Vár felújításának ideje alatt.

Teljesen megváltozik a fogalmi rend, amely a turista buszok közlekedését szabályozza a Budai Vár felújításának ideje alatt. Ezért összegyűjtöttük a leggyorsabb, a legköltséghatékonyabb, a legfárasztóbb és a legmenőbb várba jutási módokat.

 


Június 1-től október 31-ig korlátozzák a turistabuszok forgalmát a Budai Várban.  Hogy elkerüljük a várakozást, válasszunk alternatív közlekedési eszközöket!
Például ezeket:

SÉTA – A Budai Vár azért nem Visegrád. Kisebb szuszogással vidáman fel tud kocogni egy átlagos egészségi állapotú felnőtt és gyerek is. Változatos útvonalakon lehet bevenni a várat, melyből a két legkevésbé megerőltető út egyike a Széll Kálmán tértől a Bécsi kapun át vezető; kicsit több mint 15 perces séta lesz a Mátyás templom. A másik kedvenc-gyanús út az Aranyszarvas étterem és a Semmelweis Orvostudományi Múzeum közötti lépcsősor az Apród utcáról (a Mátyás templomig 20 perces sétát kell tenni). A legjobb út pedig a Várkertbazáron keresztül vezet, ahol a kevésbé sportos társaink lifttel és mozgólépcsővel tudják kombinálni a feljutást.

Haladó gyalogló TIPP! Ajánlunk alternatív budapesti sétautakat.

SIKLÓ – A vár megközelítésének leglátványosabb és egyben legrövidebb módja a sikló! Az alagút mellől indul és a Palota tőszomszédságában tesz majd le, és akár retúrjegyet is válthatunk rá. A sikló érdekessége, hogy eredetileg gőzüzemű volt, mára viszont már inga-jelleggel működik: tehát az egyik kocsi felfelé, a másik pedig lefele indul el egyszerre. A sikló nem gyors járat, de a szépsége is ebben rejlik, ugyanis tökéletes panorámát biztosít a Duna-partra és a pesti oldalra.

MOZGÓLÉPCSŐ – A Várkert Bazárból mozgólépcsőzhetünk is.

LIFT – Több lift is felvisz a várba. A klasszikus legrégebbivel a Dózsa György térről a Széchényi Könyvtár épületébe juthatunk fel. Működik egy lift a Várkertbazárban is. Tavaly pedig három új liftet adtak át, amivel ingyenesen és akadálymentesen tudunk feljutni a Várnegyedbe: a Murad pasa bástyánál, az Iskola lépcsőnél és a Gránit lépcsőnél. Utóbbi három a nap 24 órájában üzemel.


TUKTUK és TAXI – Míg a taxi egyértelmű, a TukTuk kis magyarázatra szorul. A TukTuk egy laza háromkerekű kis kabrió egy vezetővel és két üléssel hátul. Mozgékony, mint egy robogó, és kényelmes, mint egy hintó.


SEGWAY – A gyaloglás és a Tuk Tuk között félúton lehet elképzelni a segwayt, ami egy nagyon fordulékony, kétkerekű városi jármű. Elég erős ahhoz, hogy felvigyen a Várhegyre, és ügyesen lehet használni a kis fordulókban a szerpentinen is. De a kisebb lépcsők sem állhatnak az útjába.

KERÉKPÁR – Kerékpározni nagyon jó Budapesten, és a budai oldalon mozgók már hozzászoktak az emelkedőhöz.  A várba fel kicsit acélosabb izomzatra lesz szükség, így aki ezzel nem tud büszkélkedni, jó választás lehet egy környezetbarát elektromos bringa. Lefele viszont nagy élmény lesz csak gurulni. 

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda