BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

A madárnak is melege van

21
Mar

A madaraknak is szükségük van vízre, hogy szomjukat olthassák és tollaikat áztatva lehűtsék magukat a kánikulában - hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani Egyesület.

A legtöbb madár a táplálékfelvétellel, rovarokkal, bogarakkal, gyümölcsökkel jut elegendő vízhez, de a nyári forróság idején ők is szívesen isznak vizet, illetve fürdenek benne, feltéve ha megfelelő helyet találnak hozzá. Aki segíteni szeretne a madaraknak, helyezzen ki a kertjébe, udvarára, erkélyére itatókat, vagy fürdőtálcákat, amelyek lehetnek földbe ásott tálak, vagy párkányra kihelyezett virágalátétek. A lényeg az, hogy minden nap friss víz kerüljön az edénybe - javasolja a Magyar Madártani Egyesület.

 

Aki kerti tavához szeretné odacsábítani a madarakat, ügyeljen arra, hogy árnyékos részre kerüljön a tó, ne érje állandó napsütés, ugyanakkor nyílt helyen legyen, hogy a madarak észrevegyék a rájuk leselkedő macskákat, kutyákat.

 

Nagy melegben még a csöpögő kerti csap alatt összegyűlő kis tócsának is örülnek a madarak, és hamar odaszoknak a feketerigók, széncinegék,vagy az erdei pintyek.

 

A madarak fiókáiknak is szállítanak vizet csőrükben, sőt, a gólyáknál már azt is megfigyelték, hogy a kicsiket nedves mohával hűtötték a szüleik.

Forrás: MTI-Panoráma

 

 

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda