BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

A Nobel-díjas család

21
Mar

1958. augusztus 14-én 60 éves korában Párizsban elhunyt Frédéric Joliot-Curie, kémiai Nobel-díjas tudós. Legnagyobb sikereit feleségével, Marie Curie lányával, az ugyancsak kutatóként dolgozó Irénével együtt érte el.

Az Écola de Physique et Chimie Industrielle-ben évfolyamelsőként diplomázó Jean-Frédéric Joliot a fizikus Paul Langevin ajánlására került Marie Curie asszisztensének a Párizsi Egyetemre, ahol 1925-ben megismerkedett a professzorasszony idősebbik lányával, Irénével.

Az 1926-ban egybekelt fiatalok közti összhangot mutatja, hogy nemcsak egymás nevét vették fel, és lett belőlük Joliot-Curie, de két év múlva már közös kísérleteken is dolgoztak. A megfeszített közös munka végül meghozta a várva-várt eredményt: 1935-ben Fréderic és Iréne Joliot-Curie a mesterséges radioaktivitás felfedezéséért kémiai Nobel-díjat kapott.

A Joliot-Curie házaspár az 1930-as évek második felétől a tudomány mellett aktívan politizált is. Miután a németek elfoglalták Franciaországot, Fréderic minden befolyását bevetette a megszállók ellen, 1944-ben pedig Jean-Pierre Gaumont álnéven az ellenállási mozgalom tagja lett.

Fréderic Joliot-Curie a második világháborút követően a kutatást és a politizálást már egymással párhuzamosan folytatta, egyikről sem tudott lemondani. Tagja volt az atomenergia bizottságnak, és oroszlánrészt vállalt az első francia atomreaktor üzembe helyezésében. Felesége halála után átvette annak sorbonne-i professzori helyét, közben azonban az atombomba hatásán elszörnyedve világbéke-konferenciákon adott elő.

Életének utolsó két évében pedig már minden energiáját az Orsay-ban létrehozott Atommagkutató Intézet felállítására fordította.

A világszerte ismert tudós hosszú betegeskedés után 1958. augusztus 14-én, 60 éves korában, Párizsban hunyt el.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda