BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

A világörökség része lehet a Római Birodalom limese

25
Apr

Világörökségi helyszín lehet a Római Birodalom egész európai határvonala. Ezt a kezdeményezést, valamint a limes történetét, elsősorban annak magyarországi szakaszát mutatja be az Aquincumi Múzeum új vándorkiállítása.

Új időszaki kiállítással várja a látogatókat az Aquincumi Múzeum , amely a Római Birodalom határvidékének életét mutatja be. A június 20-ig látható tárlaton nem csak Aquincum, hanem általában véve a birodalom védelmi rendszerével, a katonaság életével ismerkedhetnek meg a látogatók. A limes mentén álló erődítmények, városok – a birodalom központjának, Rómának a kicsinyített másai – katonai és kulturális szempontból egyaránt jelentősek voltak. A tárlaton a tárgyi leletek mellett számos makett, térkép, rajz és légifotó segít elképzelni ezt az egykori, letűnt világot. A vándorkiállítást a limes mentén lévő településeken mutatják be, így többek között Dunaújváros és Százhalombatta közönsége is megtekintheti a közeljövőben.
A Római Birodalom határvonala elsősorban könnyen védhető folyók mentén húzódott, viszont az évszázadok során többször is változott a futása. Legnagyobb kiterjedését Traianusz uralkodása alatt i.sz. 2. században érte el. Ekkor fejeződött be a Duna menti hazai védvonal, a ripa Pannonicum kiépítése is. Európában ma is számos helyen megtalálhatók a limes nyomai: védfalak és erődítmények maradványai. Ezek közül néhány az UNESCO Világörökség részét képezi. Elsőként 1987-ben a Nagy-Britanniában lévő Hadrianus fal került fel a világörökségi listára. Legutóbb pedig 2005-ben Németországban, a Rajnát és a Dunát összekapcsoló felsőgermániai, raeitai limes szakaszt nyilvánították a világörökség részévé.

Az egykori birodalom európai határvonalán ma tíz ország osztozik (Egyesült Királyság, Hollandia, Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária). Magyarország 2003-ban terjesztette fel a világörökségi várományosok listájára a római határvonal hazai szakaszát, a ripa Pannonicát. Az esetleges világörökségi cím a szakemberek szerint a jövőben segítene megmenteni a hazai limes mentén található jobb sorsra érdemes műemlékeket, többek között Hadrianus helytartó, későbbi császár - Hajógyári-szigeten lévő palotáját.

Már 2000-ban elindult egy kezdeményezés az érintett országok részéről, hogy az egész limest egységesen a világörökség részévé kéne tenni. 2003-ban pedig angol, német, osztrák, szlovák és magyar kutatók megalakították a Pozsony Csoportot, melynek feladata, hogy egységes keretet alakítson ki a világörökségi címhez. Az érintett országoknak sikerült megegyezniük abban, hogy elsősorban az i.sz. 2. században meglévő határvonal és az ahhoz kapcsolódó polgári és katonai emlékek tartozhatnak ebbe a kategóriába, de természetesen más korábbi vagy későbbi műemlékek is hozzákapcsolhatók. A világörökségi cím megszerzése érdekében (a Kultúra-2000 európai uniós pályázattal) a csoport tagjai további kutatómunkákat és szélesebb körű tájékoztatást végeznek. Tervezik egy közös, az egész európai limest bemutató nemzetközi honlap és adatbázis elkészítését. Már működik a limes hazai szakaszát részletesen bemutató, és hozzá kapcsolódóan kulturális útvonalakat is ajánló honlap, a a www.ripapannonica.hu.

Az Aquincumi Múzeum tavaly ősz óta az ELMŰ egykori épületében kialakított új múzeumépületében megújult állandó és időszaki kiállításokkal fogadja a látogatókat. A Róma Aquincumban állandó kiállításon láthatók a helytartói palotában az 1950-es években feltárt mozaikpadlók. A kiállítás másik igen érdekes és értékes darabja a római kori orgona, amelyre 1931-ben bukkantak rá a területen. A tárlaton nem csak a hangszer eredeti darabjai, de annak 1935-ben készült, megszólaltatható másolata is látható.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda