BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Adventi Forgatag Budapesten

17
Nov

Nem csak szóvirág, hogy az advent az év legmeghittebb időszaka, így nincs más hátra, minthogy belevessük magunkat a karácsonyi vásárok forgatagába!

 

Mindhárom vásáron lehetőségünk lesz adakozni karitatív szervezeteknek, válogathatunk a zsűrizett kézműves termékekből, változatos gyerekműsorok és foglalkozások lesznek, valamint kifejezetten izgalmas lesz a gasztronómiai felhozatal: idén a hagyományoson is tekernek egy kicsit a kiállító éttermek, de belekóstolhatunk az igazi falusi ízekbe és a street food is külön szárnyat érdemelt ki magának.

 

 

Vörösmarty tér | Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár
November 13. és január 6. között

A klasszikus és korelnöknek tekinthető Vörösmarty téri karácsonyi vásár november 13-án nyit, és január 6-ig várja a forralt borozni, hazai gasztrocsodákat kóstolni és szépséges kézműves termékek között válogatni indulókat.

Nézzük, milyen újdonságokra számíthatunk idén!
Az 1200 négyzetméteres (!) gasztroteraszon a hagyományos ételeken túl olyan különlegességeket is megkóstolhatnunk, mint az aszalt szilvás gulyásleves, a csicsókatócsni, a tépett malacburger, a HUN-DOG, a bárányszendvics sültpaprika-krémmel, a kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal és a lúdmáj kolbász. Az édességek színtere sem marad alul: a manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül természetesen kürtőskalács, flódni, bejgli, rétes és mézescsók is kapható lesz a forgatagban.

Szintén újdonság lesz az ASAPA alkotócsoport gyerekmágnes játszótere, a „Malacok húzta szánkókaraván". Ez egy szánkótalpas vonat mozdonnyal, vezetőfülkével és három vagonnal. A vagonokban izgalmas játékokat lehet majd kipróbálni, mint az ökotelefon, periszkóp, interaktív öko tv, kincskereső játék, beépített hangkeltő eszközök és még sok babrálható érdekesség.

Hétvégenként számos gyerekműsorral is találkozhatunk, a programok között pedig lesz gyertyaöntés, mézeskalács-sütés, gyöngyfűzés, sőt, a nemezelés és a kosárfonás technikáit el is sajátíthatják a fűtött faházban a gyerekek. A színpadon ezalatt változatos műfajú zenei koncertek zajlanak majd.

 

Városháza park | Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár
November 21. és január 3. között

Nagyon hangulatosnak ígérkezik a Városháza park vására számtalan programmal a fűtött Üvegházban, látványos óriásinstallációkkal és Magyarország legnagyobb karácsonyfájával. Az idei év kuriózuma lesz, hogy a hagyományos falusi gasztronómiába kóstolhatunk bele igazi látványkonyhával, muzsikusokkal.

A programok között közönségtalálkozók, koncertek, könyvbemutatók lesznek, gyerekeknek pedig külön szórakoztató előadásokat tartanak, hétköznap amatőr csoportok ünnepi műsorait láthatjuk a családias hangulatú eseményen a Szabad Tér Színház szervezésében.

 

Szent István tér | Adventi Ünnep a Bazilikánál
November 27. és január 2. között

Az Adventi Ünnep vitathatatlanul a legmodernebb karácsonyi sokadalom a fővárosban, melynek egyedisége, hogy a Bazilika monumentális épületét használja pompás vetítővászonnak. Idén is felállítják a gyerekeknek a 200 négyzetméteres korcsolyapályát, s hétvégén korcsolyaoktatás is lesz. Ebben az évben először a Zrínyi utca teljes egészében forró és illatos ínyencségek sorakoznak fel. Sötétedés után minden nap fél óránként láthatjuk majd a gigantikus vászonra vetített karácsonyi ihletésű kis filmeket.

A tér és a környék bár- és italkultúrájának meghatározó szereplői izgalmas újdonságokkal készülnek a 35 napos vásári szezonra. Nem kevésbé lesz izgalmas a gasztronómiai felhozatal sem, amit idén a street food ural majd! A Sas utcától a Széchenyi térig a legnépszerűbb hazai food truckek és street food kiállítók sorakoznak majd fel: ott lesz természetesen a ZingBurger, a KolBice, a BudDog, a Paneer, a MexKitchen, a Balkán Grill, a Beffaló Bill, a DiVino és a Korhely; mindamellett palacsintával, grill szendvicsekkel, levesező bárral, újhullámos lepénnyel és lángossal, pljeskavicával, olasz édességekkel és sós finomságokkal is bátran kísérletezhetünk.
Január 1-jén pedig rendhagyó újévi Lencse Nap lesz!

Forrás:itthon.hu
Fotók ©Ladányi Károly

 

 

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda