BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Áprilisi programok

05
Apr

Április főszereplői a csillagok, a tánc, a zene, a cseresznye és a medvehagyma lesznek. Mindegyikhez fantasztikusan jó fesztiválokat címeznek ebben a szép és derűs hónapban.


Április főszereplői a csillagok, a tánc, a zene, a cseresznye és a medvehagyma lesznek. Mindegyikhez fantasztikusan jó fesztiválokat címeznek ebben a szép és derűs hónapban. Lesz három nagy programsorozat: Budapesti Tavaszi Fesztivál, az Áprilisi csillagles a nemzeti parkokban és a Kóstolj bele a tavaszba.

 Kirándulós zöld programok

Április 15-17-én az egész hétvégét a csillagoknak szentelhetjük. A Magyar Nemzeti Parkok szervezésében 3 napon át tartó csillagsétákon vehetünk részt: a programsorozatban szakképzett túravezetők segítségével tanulmányozhatjuk az éjszakai égboltot - országszerte több helyszínen is.

Sakura és Nagykörű  - Nincs tavasz a csodálatos cseresznyefák nélkül, melyből egy japán és egy magyar ünnepet is láthatunk. Április 9-10. között a budapesti ELTE Füvészkertben hagyományos Ohanami – japán cseresznyevirágzási ünnep és piknik lesz.

Április közepén (április 16.) Nagykörűre érdemes menni cseresznyevirágzást nézni. Nagykörű ugyanis hivatalosan viseli Magyarország cseresznyéskertje eposzi jelzőt!

 Tavaszi fesztiválok

Budapest vezető kulturális helyszínein április 8-án indul a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelkedő felhozatallal, ahol a világzenétől a fúziós zenén át a komolyzenéig és a balettig számos kortárs produkciót élhetünk át.  

Szintén április 8-án indul és 24-ig tart a családiasabb hangvételű Szentendrei Tavaszi Fesztivál, színházi előadásokkal, irodalmi programokkal, lakásszínházzal és ef. Zámbóval, Péterfy Borival, a Misztrállal és a Hot Jazz Banddel.

Az Egri Tavaszi Fesztiválon több helyszínen lesz például Bach-Maraton, koncertek beszélgetések, kórustalálkozó, kiállítás is.

Kóstolj bele a tavaszba! rendezvények

Csak ízelítő jelleggel emelünk ki néhányat a rengeteg esemény közül, melyek a Föld napjához, a Tájházak napjához és a Szent György naphoz kapcsolódnak, de feltétlenül lesz gasztronómiai vonatkozásuk is.

Föld Napi túrák, madárgyűrűzés lesz például a csodaszép Tiszakürti Arborétumban, április 22-én lesznek itt a programok.

Csütörtökön kezdődik és egész hétvégén tart a Móri Szent György-heti Vigasságok móri bor- és országos ezerjó versenyekkel 21-22-én. 23-án borral készült ételek főzőversenye lesz koncertekkel, utcabállal. Vasárnap pedig futóversennyel és Dumaszínházzal koronázhatjuk meg a hét eseményeit.

A Hortobágy legnagyobb tavaszi fesztiválja a Szent György-napi Kihajtási Ünnep, melynek leglátványosabb része, amikor a szürke marhákat és a rackákat áthajtják a Kilenclyukú-hídon. Bográcsban főzik a slambucot, pörköltöt.

 Nagyrábén  a Sárrét Íze Fesztivál juhkihajtással, birkanyírással és hagyományos főzőversennyel, kulturális programokkal április 23-án lesz.

A Herényi Virágúton Magyarország leghosszabb, 1 km-es virágvásárán válogathatunk a kertészetek virágai és dísznövényei között április 23-24-én, Szombathelyen.

Szent György napi Kézműves Vásár lesz a Vasi Skanzenben április 23-24-én Szombathelyen.

Tatán Szent György napi Lovasünnep lesz koncertekkel, szamaragolással, Mesekocsi Színházzal, lovasiskola bemutatóval, ló- és kutyabemutatókkal, idomítással. A fő műsorszám a Nemzeti Lovas Színház előadása lesz.

 Zene,  tánc, színház

 XXVI. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál lesz Szegeden április 8-10. között.

Április 24-én lesz Ráckevén az Országos Nemzetiségi Fesztivál, mely az egyetlen olyan hazai megmozdulás, melyen minden magyarországi nemzetiség képviselteti magát népművészeti csoportjaival.

Gasztronómia

Eljött azonban a Tavaszi Etyeki Piknik ideje is: április 9-én a gourmet sajtok, sonkák, kalácsok, házi sütemények és szörpök, valamint etyeki és más hazai borok, Kárpát-medencében készült itókák kerülnek a terítékre.

 Április 15-17. között lesz a Gyulai Pálinkafesztivál a Várkertben rengeteg koncerttel. Felvonul a Pálinka Lovagrend, és öszecsapnak a bér- és magánfőzdék a legjobb párlataikkal.

Megérkezik az idei első street food fesztivál is a Millenárisra, a Beer, Burger & Barbecue, ahol a legjobb kézműves sörkészítők, hamburger és barbecue-s csapatok tradicionális és újragondolt finomságait kóstolhatjuk meg április 15-17. között.

A Szent György-hegyi Napokon 10 napon át lehet majd mulatni: lesz borverseny, tapolcai ínyenc randevú, bor út túra, felvonulás és borszentelés is április 19-24. között.

Hó végén ismét irány a Balaton, ahol mindjárt két nagyszerű programot is végigehetünk. Április 29. és május 1. között Balatonfüreden állít emléket az írónak és a róla elnevezett levesnek egyaránt a 25. Jókai Napok és Bableves főző verseny. Desszertként ajánljuk a Palacsinta Fesztivált Balatongyörökön: ezen a palacsintaorgián a világ összes ízesítésű sós és édes palacsintáját megpróbálják majd előállítani, és megválasztják a Györöki Palacsinta királyt és királynőt is.

 Országos kutyás ügyességi verseny lesz Gyulán 15-17. között. A Jubileumi XX. Nemzetközi Medivid Agility Kupa és XI. ParAgility Kupa nagyon izgalmas és látványos sport.

Székesfehérváron Gyapjúfesztivált tartanak, ahol a gyapjúból készült kézműves termékekről, a gyapjú felhasználásáról lesz szó, de kitérnek majd az alpakák tartásának szabályaira és a takaróvarrás érdekességeire is - április 23-án.

 

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda