BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Bemutatkozik a pannonhalmi apátság levendulása

28
Jun

Pénteken kezdetét veszi a pannonhalmi Levendulahetek; a július közepéig tartó eseménysorozaton az apátság gyógynövénykertjét, elsősorban is levendulását, valamint a termés felhasználását mutatják be a közönségnek.

Pannonhalmának több olvasata van; ha Győr felől jövünk, először a könyvtár - a tudomány - ötlik a szemünkbe, ha a Bakony felől, akkor a pedagógia, az iskola jelenik meg, ha pedig a legcsendesebb oldalról, a kertek felől nézünk rá, akkor azt látjuk, hogy a természethez, Isten csodájához közel vagyunk - mondta a csütörtöki beharangozó sajtótájékoztatón Várszegi Asztrik főapát, aki ezután Borkai Zsolt győri polgármester társaságában sarlót ragadott, és aratott egy keveset a termésből.
Veiland László, az apátság marketingigazgatója elmondta: a harmadik alkalommal megrendezett eseménysorozat tavaly nyerte el fél évtizedre a Nyugat-Dunántúl kiemelt turisztikai programjainak járó minősítést.
A pénteki nyitónapon az Arrabona Együttes, két héttel később, a záráskor a Besh O Drom lép fel; a közbenső hétvégén azért nem lesz koncert, mert akkor az apátság levendulatermesztői és -feldolgozói a Győrkőcfesztiválon mutatják be mesterségüket. Ebben az időszakban ingyenesek a délután egy órakor induló bemutatóik a lepárló, a teaház, a nyolchektáros gyógynövénykert vagy az abból öt és fél hektárt elfoglaló levendulaültetvény iránt érdeklődők számára.
Július 13-án nyilvános levendulaszüret színesíti a programot; ekkor egy órányi termésszedés után a felhasználás fortélyaival is megismerkedhetnek a vendégek. Az apátság Viator étterme is különleges menüvel várja a közönséget; minden fogásba belecsempészik valahogy a lila növényt - mondta el Veiland László, példaként említve a levendulás kacsamellel tálalt kovászosuborka-levest.

 

Forrás: Turizmus.com

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda