BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Budapest Essentials - Éld meg a várost!

19
May

Budapest belvárosa teljesen a feje tetejére fog állni május 30-a és június 1-je között, hiszen a főváros első igazi városi fesztiválja nyílik a hónapban. A Budapest Essentials minden olyan dolgot magában foglal, amitől egy nap tökéletes lehet a fővárosban: kultúra, zene, gasztronómia, és egy kis plusz a különlegességek kedvelőinek.


Hogy pontosan miről szól egy városi fesztivál? Kérdésekre a választ Dr. Csókay Gergely főszervező és Tóth Dia, aki a fesztivál kulturális felhozatalát biztosítja, adja meg.

A Budapest Essentials fesztivál 4 napja alatt egy füst alatt kiválóakat ehetünk, megnézhetünk akár minden nap egy-egy kiállítást; megismerhetünk valami érdekeset a város látnivalóiból; lazulhatunk egyet az egyik fürdőben; benézhetünk az állatkertbe; spontán koncerten táncolhatunk a belvárosban; végül hatalmasat bulizhatunk a barátainkkal a legjobb klubok egyikében, amit mondjuk, egy tetőteraszon reggelizve pihenhetünk ki másnap reggel. Valahogy így lehet összefoglalni Budapest, a bulifőváros folyton lüktető ritmusát, melybe most szakértő segítséggel vethetjük bele magunkat a válogatott zenei, gasztronómiai, kulturális, sőt turisztikai étlap segítségével.

 4 nap = 20 klub és gasztropont, 50 fellépő + 1 specialitás

„Helyszínünk a város, a díszletünk Budapest és színpadjaink azok a klubok, szórakozóhelyek, éttermek ahol a fesztivál programja aktuálisan zajlik." – vág bele a fesztivál ismertetésébe a főszervező. „Akinek van egy fesztivál karszalagja, az használhatja a várost kedve szerint, anélkül, hogy egy körbe zárt területen kellene tartózkodnia, élvezhet bizonyos kedvezményeket és jogosult ingyenes programokra, nemzetközileg elismert zenekarok és DJ-k fellépéseire juthat be, de készültünk néhány különlegességgel is!"

Magyarországon még nem volt soha ilyen komplex városfesztivál, ezért a szervezők igyekeztek az utcaképet is bevonni a fesztivál hangulatába. Lesznek pop up színpadok, élettel, zenével töltik meg a tetőtereket, és a legjobb utcai falodák, éttermek kínálatából is válogathatunk kedvezményesen a négy nap alatt.

Az ínyencek a menjenek a Vásrcsarnokba!

 „Több mint 50 fellépőnk lesz 20-nál is több helyszínen. Ez azt jelenti, hogy szinte minden nagyobb belvárosi klubban lesznek koncertjeink, bulijaink, ahol jó hangerővel, minőségi zenét tudunk játszani, és akár 500 ember is kényelmesen tud bent szórakozni. Nagyon pozitív dolog, hogy a klubok tulajdonosai együttműködnek velünk a fesztivál kedvéért, amit természetesen az is erősít, hogy minden napra az adott klub törzsközönségének megfelelő programot próbáltunk szervezni, hogy lehetőség szerint mindenki a megszokott közegében szórakozhasson – magyarázza a zenei felhozatalt Dr. Csókay Gergely.

A fesztiválon a fő fogást biztosan a Fővám téri Vásárcsarnokban rendezett Gorillaz Sound System bulija jelenti majd, hiszen a zöldségesek, házi tejesek, húsosok levonulását követően egy nem várt közönség veszi majd birtokba Pecz Samu historikus épületét.

A legnagyobb koncertek az Erzsébet téri Akvárium klubban zajlanak majd, ahol 2Manydjz és a Whomadewho lép fel. Populárisabb zenei vonal kedvelőinek a Holdudvart és a Hello Baby-t ajánlják a szervezők, az elektronikus zenék elkötelezettjeinek az Urimuriba, a Corvin Tetőre érdemes ellátogatni, a Kiosk a finomabb ízlésvilágot keresőknek lesz a kedvenc helyszíne.

Nagy dobás lesz a Budapestről éneklő George Ezra fellépése, aki végre révbe ér. A bristoli zenész a Hello Babyben lép fel az Erzsébet téri pop up színpadi koncertjét követően, és a fesztiválos révén végre eljut majd álmai helyszínére, Budapestre. (Éljen!)

 Faljuk fel a várost 4 nap alatt!

A klubok világán túl a fesztivál erőteljes vonalát képezi a 60 kedvezményes gasztropont, a városi specialitások és a szerteágazó kulturális kínálat.

„A fesztivál gasztronómiai szárnya úgy állt össze, hogy minden étteremtípusból az 5 legjobb vendéglátóhelyet próbáltuk bevonni, így az óriási választékon felül a legmegbízhatóbb és legkülönlegesebb ételeket kóstolhatják végig a fesztiválozók. Így bekerült a gasztropontok közé egy hentes, modern fúziós és hagyományosan magyaros éttermek, romkocsmák, bárok, mexikói, zsidó, thai éttermek, burgeresek, levesezők és reggeliző helyek is."

 És ha már gasztronómia: a Gourmet Fesztiválra 50% kedvezménnyel válthatunk jegyet a fesztivál karszalagjával, de nem csak ide, mert a Budapest Essentials partnere lesz a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Zwack Múzeum is. „A karszalaghoz jár még egy vócser, amolyan jolly joker program, amivel a városi specialitások között válogathatunk. Ez lehet egy fürdőlátogatás, egy állatkerti séta vagy egy buszos városnézés. Ízlés szerint egy-egy jár a négy napos fesztiváljegyhez" – fejti ki Dr. Csókay Gergely.

Kultúrsokk: hídmestertől az Ecseri piacig

„Kultúra terén öt kategória szerint soroltuk be a programokat" – ismerteti a fesztivál kulturális programjait Tóth Dia.  

Úgy mint egyéb program:

„Van egy kategóriánk, amibe a máshova nem sorolható dolgok tartoznak. Ilyen lesz például itt, az Ötkertben zajló program is: egy beszélgetésre invitáljuk a közönséget Budapest város főépítészével. Továbbá rövidfilmeket fogunk vetíteni az Eushorts Filmfesztiválon a Tip Top Bárban vasárnap este. Ehhez a kategóriához tartozik még egy egész estés graffiti és streetart programsorozat a Telepen.

 Színház, városi túrák:

Az első kategória a színházi előadásokat fogja össze, a 6 kortárs előadást előregisztráció alapján a Trafóban, a Jurányi Házban és az Ötkertben lehet majd megnézni. A következő kategóriába tartoznak a különböző városi túrák – ezek közül néhány limitált létszámmal indul majd, néhányat, mint az általános belváros túrát akár 100 fő is bejárhatja egyszerre. A hídmester túrán a híd belsejét és az Erzsébet-híd kábelkamráját csak limitált létszámban tudnak fogadni résztvevőket. Lesznek kerékpáros túrák és a legszebb belvárosi tűzfalakat is megmutatják.

Kiállítás és művészplaccok:

A kiállítási programban lesz például sportcipőkiállítás az Akváriumban vagy Karinthy Finisszázs a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

„Saját kiállításunk is lesz a Design Terminálban, ahová egy interaktív tárlatot tervezünk. 10 képzőművészt kértünk fel arra, hogy olyan egyedi művet készítsen a fesztivál apropóján, amibe a néző is be tudja vonni magát."  
Ezen felül vásárokra is érdemes ellátogatni a fesztivál égisze alatt. Itt az ismert művészpiacokra kell gondolni, mint a WAMP, a Gouba, a Szimpla Piac és kedvezmények járnak az Ecseri piacon is. 

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda