BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Debrecenben valósult meg Da Vinci álma

21
Mar

Leonardo da Vinci több mint félévezredes álma valósult meg Debrecenben: vasárnap óta az olasz mester által 515 évvel ezelőtt megrajzolt hatalmas ló, a Kolosszus áll a mester műveit kiállító múzeum előtt.

A 7,5 méteres szobor darabjait daruk segítségével szombaton kezdték összeilleszteni olasz mesterek, s vasárnapra már teljes pompájában láthatták az érdeklődők az alkotást.
Da Vinci álmát - a lovat a mester annak idején bronzból akarta kiönteni, de csak az agyagváltozata készült el, ami később megsemmisült - firenzei és padovai mesterek üveggyapotból készítették el. A szobrot először 1991-ben New Yorkban rekontruálták, majd azt Milánónak adományozták, ahol jelenleg a lóversenypálya bejáratánál tekinthető meg.
A Kolosszust, amelyen a mester 16 évet dolgozott, mintegy 9 ezer jegyzet, vázlat alapján rekonstruálták. A gigantikus szobrot Debrecenben tekinthetik meg az érdeklődők a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Galéria előtt, a Baltazár Dezső téren.
A MODEM-ben egyébként csütörtökön, augusztus 16-án nyitják meg Az igazi da Vinci című kiállítást, amely a firenzei Uffizi Képtár és a tokiói Japán Nemzeti Múzeum után érkezett Debrecenbe.
Forrás: Múlt-kor

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda