BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Diósgyőri Várfesztivál 2011

16
May

2011.május 21.

Reneszánsz Kavalkád Diósgyőrben a királynék várában. A Diósgyőri Várfesztivál rendezvénysorozat idén 05.21-09.10 között kerül megrendezésre. Számos programmal várják az érdeklődőket. Kedves szokás volt a középkorban, hogy uralkodóink jegyajándékba adták Diósgyőr várát az ifjú királynénak. Így kapta meg Mátyás király felesége Aragóniai Beatrix, aki vidéki rezidenciáját díszíthette kedvére reneszánsz pompával.

A szezonnyitó tavaszi rendezvényen kitárulnak a várkastély kapui, megelevenedik a reneszánsz udvar. Érkezik az udvari solymász, bőrműves, ötvös, akik mestermunkáikkal, valamint a táncosok, zászlódobálók, zenészek, mutatványosok, akik tehetségükkel kápráztatják el a királyi párt és vendégeiket.  A szakácsok udvari ínyencségeket, a cukrászok marcipáncsodákat készítenek a királyné és vendégei kedvére.

Részletes program:

Május 27-29.

MESÉS VÁRJÁTÉKOK

Interaktív barangolás a középkort idéző mesék, gyermeki álmok világában. Meseszínház, óriásbábok, zászlóforgatók, középkori bűvészmutatványok, középkori 7 próba, lovagi- és mesterség-bemutatók, középkori játszóházak színesítik az egész napos programot.

A várárokban vendégfogadó és kézműves vásár várja az érdeklődőket.

Május 30–június 3.

Osztálykirándulásra ajánljuk:

GYERMEK BORSODI FONÓ

A szervezett iskolai kirándulócsoportok rendhagyó néprajzórán ismerkedhetnek meg Északkelet-Magyarország népművészetével, népi kismesterségeivel, ahol együtt énekelhetnek, táncolhatnak a művészekkel, táncosokkal, zenészekkel. A Diósgyőri vár fénykorába kosztümös várnép és vitéz bajvívó lovagok kalauzolják a gyermekeket.

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

Június 4-5.

XV. BORSODI FONÓ NEMZETKÖZI FOLKLÓRFESZTIVÁL

A magyar népművészet szépségét és sokszínűségét bemutató fesztivál néptáncbemutatókkal, bor-és pálinkaudvarral, ízes, magyaros ételekkel várja a vendégeket. Az egyedi fesztiválhelyszínen évről évre a hazai zenei élet nagyjai szórakoztatják a közönséget.
A gasztronómiai és zenei kínálaton túl sváb települések találkozója és Magyar Népművészeti
Skanzen várja az érdeklődőket!

Július 5.

ROCKLEGENDÁK A DIÓSGYŐRI VÁRBAN: Demjén

A Rocklegendák a Diósgyőri várban rendezvénysorozat első fellépője a diósgyőri gyökerekkel rendelkező Demjén Ferenc. Az énekes több mint negyven éve van a színpadon úgy, hogy szinte mindvégig az élvonalhoz tartozott. 1996-ban – több zenei díj után – megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét.

Július 8 – 10.

KALÁKA FOLKLÓRFESZTIVÁL

1980 óta minden év júliusában Diósgyőr vára ad otthont a Kaláka Folklórfesztiválnak. A fesztiválon az autentikus népzenén túl bluest, énekelt verset és világi zenét is hallgathat a közönség.

Július 23 – augusztus 18.

XX. DIÓSGYŐRI VÁRSZÍNHÁZI ESTÉK

Az egyik legkülönlegesebb szabadtéri színházi fesztivál minden év júliusában és augusztusában Diósgyőrbe várja a színházkedvelőket. A vár exkluzív helyszíne a színházi fesztiválnak, hiszen a felső várudvarban található színpadot körülvevő várfalak és a föléjük tornyosuló bástyák különleges hangulatot biztosítanak a nagyszerű előadásokhoz.

Augusztus 3.

ROCKLEGENDÁK A DIÓSGYŐRI VÁRBAN: EDDA

A Rocklegendák a Diósgyőri Várban rendezvénysorozat második állomása a Miskolcon alakult EDDA koncertje. Magyarország egyik legsikeresebb rockcsapata lett, szinte valamennyi lemezük bearanyozódott. Ők voltak az elsők, akiknek vidéki létükre sikerült megtörniük a fővárosi bandák egyeduralmát.
 
Augusztus 13 – 14.

XII. KÖZÉPKORI FORGATAG DIÓSGYŐR VÁRÁBAN

Diósgyőr várának fénykorát a XIV. századot idézi fel a kétnapos rendezvény. Nagy Lajos kedvenc várában délelőtt és délután látványos lovagi torna zajlik, a középkori forgatagban kereskedők, kóbor lovagok, kolduló barátok, kikapós szépasszonyok élik hétköznapjaikat; zenészek, mutatványosok, vásári komédiások harsány világában szorgoskodnak a mesteremberek.

Hogy az aprónépek se unatkozzanak, a király Vadaskertjéből vadakat hozat. Megéhezvén, megszomjazván látogatóink helyet foglalhatnak a fogadóban, ahol középkori étkek és fenséges nedűk várják a betérőket.

A Középkori Forgatag elvarázsolja és visszarepíti vendégeinket a múltba!

Szeptember 9 – 10.

BÜKKI VADAS – BOROS NAPOK

A Diósgyőri vár egykor az uralkodók kedvelt vadászkastélya volt. Szenvedélyüknek gyakran hódoltak a Bükk vadban gazdag, nagy kiterjedésű erdeiben.

Péntek este a Rocklegendák a Diósgyőri várban sorozat zárókoncertje lesz, szombaton vadban és borban gazdag mulatság várja a látogatókat.  A gasztronómiai fesztiválon vadas ínyencségeket, a „Borudvarban” kitűnő egri és tokaji borokat fogyaszthatunk. A vállalkozó kedvűek főzőversenyen mérhetik össze tudásukat, amely értékelését elismert mesterszakácsok végzik. Az egész napos programról - a szőlőpréselés, kádártánc-bemutató és népművészeti vásár mellett - neves előadók gondoskodnak.
 

A változtatás jogát a szervezők fenntartják!

Forrás: http://www.diosgyorivar.hu; http://www.utazzitthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda