BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Előmerészkedtek a prérikutya kölykök

23
May

Azt, hogy megszülettek az idei prérikutya kölykök, eddig is sejtettük. Meglátni őket azonban csak az elmúlt napokban sikerült, hiszen a kicsik mostanra merészkedtek elő a föld alatti járatrendszerből. Azt, hogy pontosan hányan vannak, szinte lehetetlen megmondani, de tizenegyen biztosan.

Azt, hogy pontosan hány prérikutya kölyök született, csak akkor lehetne megmondani, ha endoszkópot, vagy televíziós kamerával felszerelt csőgörényt küldenénk le az állatok saját készítésű föld alatti üregrendszerébe. Mivel azonban ilyesmivel nem akarjuk háborgatni őket, nem lehet pontosan megmondani, hogy hány kölyök is van éppen az Észak-Amerikában őshonos kisemlősöknél. Ritka ugyanis, hogy az összes kölyök egyszerre jöjjön fel a felszínre, és lehetetlen nyomon követni, hogy mikor melyik állat megy le a föld alá, és legközelebb ugyanaz jön-e fel valamelyik járatból. Éppen ezért munkatársaink is csak abból tudnak kiindulni a kölykök számának becslésekor, hogy tizenegy volt a legtöbb apróság, amelyet egyszerre láttak a felszínen. A kölykök természetesen nem egy anyától születtek, hiszen a nőstény prérikutyák ellésenként általában 2-4, ritkán 5 utódot hoznak a világra. A csaknem tucatnyi kölyök tehát 3-5 alomból származhat.

A kis prérikutyák 28-37 napig tartó vemhesség után születnek meg a földalatti üregrendszer egyik kamrájában. A szemük egyhónapos korukban nyílik ki, és hathetesen merészkednek ki először az üregen kívülre. Ez az esemény épp a napokban következett be, így a most látható apróságok minden valószínűség szerint április elején jöttek a világra.

A társas prérikutyák (Cynomys ludovicianus) az észak-amerikai füves síkságok, prérik lakói, Montanától egészen Texasig, a Rio Grande partjáig. Rendszerint nagy közösségeket, kolóniákat alkotnak, és kiterjedt üregrendszereket építenek ki a föld alatt. A bonyolult, szövevényes járatok levegőjének frissességéről különleges szellőztető rendszerrel gondoskodnak. Az üregek bejáratát ugyanis úgy alakítják ki, hogy a prérin fújdogáló szelek kiszippantsák a járatból az elhasznált levegőt.

Forrás: www.zoobudapest.com

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda