BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Emlékvonat indította útjára a magyar–lengyel barátság napját

22
Mar

Ötödik alkalommal rendezik meg a magyar–lengyel barátság napját szerdán. A programsorozat részeként kedden barátságexpressz indul a budapesti Keleti pályaudvarról Poznanba.

A vonaton ötszázan utaznak, köztük Anna Derbin, a Lengyel Köztársaság budapesti konzulja, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Munkástanácsok és a Rákóczi Szövetség képviselői. A Magyar–Lengyel Barátság Expressz fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnökei Martonyi János külügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szászfalvi László államtitkár és Roman Kowalski lengyel nagykövet. A vonat reggel 8 órakor indul el a Keleti pályaudvarról, és 10 órakor érkezik Győrbe, ahol a Barátság-emlékműnél és a Lech Kaczynski, Szmolenszk emlékkőnél tartanak megemlékezést. Az ünnepségen beszédet mond Somogyi Tivadar alpolgármester és Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára is.

A vonat késő este érkezik Poznanba, szerdán a küldöttség megkoszorúzza a magyar és a lengyel 1956 két gyermekhősének, Mansfeld Péternek és Romek Strzalkowskinak az emléktábláját. A delegáció csütörtökön indul vissza Magyarországra. Az ünnepnap arra emlékezik, hogy 2006. március 24-én avatta fel Sólyom László magyar és Lech Kaczynski lengyel államfő Győrben a lengyel–magyar barátság első köztéri emlékművét, Tóth Dávid szobrászművész alkotását, amely két egymásba fonódó tölgyfa képében jeleníti meg a két nemzetet.

Az elnöki találkozó alkalmából adták ki a győri nyilatkozatot, és ugyanekkor tartották a magyarországi és lengyelországi testvérvárosok, települések találkozóját is. A barátság napját a két ország együttműködő önkormányzatai kezdeményezték, és erről mindkét parlament határozatot fogadott el: az Országgyűlés 2007. március 12-én 324 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, március 16-án a Lengyel Köztársaság nemzetgyűlése is – egyetértve a Magyar Köztársaság Országgyűlésének határozatával – egyhangúlag meghozott határozatában március 23-át a lengyel–magyar barátság napjává nyilvánította.

Már az Árpád-korban dinasztikus kapcsolatok fűzték össze a magyar és a lengyel uralkodóházat, a XIV. században az Anjou-házi Nagy Lajos király idején pedig perszonálunió fogta össze a két országot. A lengyelek ma is legnagyobb uralkodóik között tartják számon Báthory István erdélyi fejedelmet. Amikor 1939-ben a hitleri Németország megtámadta Lengyelországot, Magyarország lengyel menekültek ezreinek adott otthont. A két ország egyszerre lett a NATO és az Európai Unió tagja, és Magyarország után az év második felében Varsó veszi majd át az EU soros elnökségét.

2011. március 22.
(MTI)

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda