BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Épül a velencei Canale Grande új hídja

21
Mar

Rövidesen újabb látnivalóval lesz gazdagabb Velence: a tervek szerint augusztus közepétől korszerű híd köti össze a pályaudvart a szárazföldön található Piazzale Romával - immár a Canale Grandén átívelő negyedik hasonló építményként.

A híd tervezője Santiago Calatrava spanyol építész. Az építési munkálatok augusztus 11-én fejeződnek be, amikor a híd három külön-külön odaszállított darabját összeillesztik.

Velencének már most is három hídja van a Canale Grande felett: a híres Rialto-híd, a Ponte dell'Accademia és a Scalzi-híd. Városlakók és turisták eddig csak úgy érhettek a Piazzale Romára, amelyen buszpályaudvar és autóparkoló van, ha "vaporettoval" (vízibusszal) átkeltek a Canale Grandén. A 94 méter hosszú, monumentális új híd mostantól lehetővé teszi majd a turistáknak és az ingázó helybelieknek, hogy kényelmesen, gyalog is eljuthassanak a pályaudvarra.

Velence városatyái nyilvános pályáztatás után 1999 novemberében Calatrava spanyol építészt bízták meg az új híd terveinek elkészítésével. Számos probléma miatt azonban éveken át halogatták a munkálatok megkezdését, és megnőttek a költségek is.

Most már csak az van hátra, hogy városi tanács megfelelő nevet találjon az új hídnak, amelyet a velenceiek az építészről már eddig is egész egyszerűen "Ponte di Calavtra"-nak (Calavatra hídjának) neveztek el.

Forrás: Múlt-kor/MTI-Panoráma

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda