BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Farsangra fel: busójárástól a Fánk Fesztiválig!

03
Feb

Farsangnak a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszakot hívjuk, amelyet hagyományosan a vidám mulatságok, bálok, ünnepélyek jellemeznek.
Mivel nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, inkább a népi hagyományokra épül, ahogy a legismertebb magyarországi farsangi esemény a mohácsi busójárásnak is. Nem ez azonban az egyetlen hazai, nagyszabású farsangi esemény, ajánlatunkban többek között szerepel kocsonya- és fánkfesztivál, sőt, barokk bál is.

Miskolci Kocsonya Farsang
Február 5-8.

Idén már másodszorra rendezik meg a Becherovka Miskolci Kocsonya Farsangot, ami nemcsak az legnagyobb farsangi karneválok közé tartozik az országban, hanem kiemelkedő gasztronómiai fesztivál is.

Az Apostoltól Ganxsta Zolee-ig öt színpadon több tucatnyi koncert várja a látogatókat, akiknek fogadására több száz kézműves és gasztronómiai árus is készen áll. Nem maradnak el a gyerekprogramok sem, és több kiállítást is szerveznek az alkalomra.

 Kaposvári farsang - Dorottya napok
Február 6-8.

Csokonai Vitéz Mihály 1798-ban járt először Kaposváron, és rögtön belecsöppent egy farsangi megyebálba. Innen merített aztán ihletett a Dorottya, avagy a dámák diadala a Fársángon című vígeposzhoz, amiből a korabeli Somogy megye számos fontos személyiségére rá lehetett ismerni.

A háromnapos kaposvári rendezvény a Dorottya hagyomány megőrzésén túl feleleveníti a farsangi népszokásokat is, illetve rendszeresen megrendezik a félmaratoni futást is Kaposvár dombjai körül.

Győri Barokk Bál
Február 7.

A győri báli szezon legismertebb eseménye a különleges farsangi élményt nyújtó Barokk Bál. A Zichy-palotában tartott est a 17. és 18. századi zene és táncok jegyében zajlik, külön táncmester vezeti be a barokk és rokokó ruhába öltözött vendégeket a kontratánc világába. A zene, a tánc és a jelmezek mellett a  játékos időutazással és a barokk menüsorral  lesz teljes.

Mohácsi busójárás
Február 12-17.

A busójárás eredetileg a Mohácson és környékén élő délszlávok, a sokácok farsangi „alakoskodása" volt, de jelmezes felvonulás az idők során annyira beleépült a magyar népi hagyományba, hogy a mohácsi busójárást ma már hungarikumként tartják számon.

Ebben a pár napban Mohácson szinte minden a busókról szól: a kiállításoktól kezdve a különböző előadásokig, koncertekig, a csúcspontot pedig hagyományosan a busók átkelése a Dunán, és a télbúcsúztató máglyagyújtás-koporsóégetés jelenti majd.
A mohácsi busójárásról szóló részletes összeállításunk itt olvasható!

Farsang Farka - vidám téltemetés Tihanyban
Február 14.

A hagyomány szerint a farsang farka a farsangi időszak utolsó három napját jelenti: a farsangvasárnapot, a farsanghétfőt és a húshagyó keddet. Ez az az időszak, amikor nagy mulatságok közepette búcsút veszünk a farsangtól és egyben a téltől is.

Tihanyban sokadjára gyűlnek már össze, hogy vidám jelmezekbe bújva maguk mögött hagyják a telet. A látványos maskarás vonulás egyik csúcspontja a telet jelképező kiszebáb elégetése, de már régóta tartanak süteményversenyt is, és persze bállal zárják a napot.

Országos Farsangi Fánkfesztivál
Február 14.

Nagykanizsán már hetedik alkalommal rendezik meg az Országos Farsangi Fánkfesztivált, ami nem véletlen, hiszen a finom édesség a farsang elengedhetetlen velejárója. A fesztivál szervezői mindenki örömére bebizonyítják, hogy hányféle módon és milyen gazdag ízvilággal lehet megtölteni a fánkokat, és ezzel már az országos gasztronómiai események sorában is egyre rangosabb helyre kerülnek.

A fesztiválon fánkevő és fánkkészítő versenyt is rendeznek, hogy kiderüljön, az országban hol készítik a legfinomabb farsangi édességet, de a program nem kizárólag a fánkevésről szól majd, hiszen egyéb gasztronómiai különlegességek és kísérőprogramok is várják a farsangolókat.

 

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda