BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Feltárták Európa legnagyobb barlangrendszerét

25
Apr

Az észak-csehországi teplicei sziklák alatt húzódik Európa leghosszabb barlangrendszere, a 27,7 kilométeres földalatti homokkő-labirintust azonban nem nyitják meg a nagyközönség előtt - közölte Hana Heinzelová, a Broumovi Természetvédelmi Hivatal vezetője.

Heinzelová elmondta, hogy a barlangrendszert két éve fedezték fel. Idén fejezik be a tenger istenéről, Poszeidónról elnevezett labirintus feltérképezését.

A barlangászok egyedülálló cseppkőalakzatokra és - hála a barlang különleges mikroklímájának - különböző gerinctelen állatok jól konzerválódott maradványaira is rábukkantak. Egyes pókok, bogarak és lepkék akár jégkorszaki relikviáknak is tekinthetők - mondta Heinzelová.

Hozzátette, hogy a földalatti labirintusrendszer a turistaösvényeken kívül nagyon nehezen megközelíthető és szigorúan védett helyen húzódik. "Ezért döntöttünk végül úgy, hogy nem nyitjuk meg a nagyközönség előtt" - mondta a természetvédelmi illetékes, aki szerint az emberi jelenlét tönkretenné a barlangok különleges mikroklímáját.

Csehországban 14 barlang látogatható. A legnagyobb kiterjedésű a dél-csehországi Morva-karszt barlangrendszere.
Forrás: National Geograhic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda