BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Fotó az albínó tengerlakóról

21
Mar

Amerikai tengerkutatók a nyár folyamán kifogtak egy albínó macskahalat. A teljes pigmenthiány a tengeri élőlények között elenyészően ritka.

A Washington Egyetem víz- és haltudományi részlegének kutatói a nyár folyamán az USA nyugati partján, a Puget Sound öbölben tanulmányozták a tengeri táplálékláncokat. Egyik nap, amikor a mintegy hatvan méter mélyen bemerített hálójukat a felszínre húzták, egy egészen különleges hallal találták szembe magukat.

A hálóban ugyanis – több ezer másik hal mellett – egy albínó macskahal is jelen volt.

A macskahalak a cápák és ráják rokonai, testük vázát porc alkotja. Színük általában iszapbarna, melyet fehér pettyek tarkítanak. Ez a szín elősegíti, hogy élőhelyükön, az óceán fenekén környezetükbe olvadjanak.

Az albinizmus egy genetikai hiba, melynek következtében nem termelődik melanin nevű barna pigment az érintett élőlényben. Albinizmust leírtak emlősöknél, halaknál, madaraknál, hüllőknél és kétéltűeknél egyaránt.

 

Ted Pietsch, a Puget Sound-i kutatás kurátora szerint az albinizmus elenyészően ritkán fordul elő tengeri élőlényeknél. Alig néhány beszámoló született albínó cápa észleléséről, és még soha senki nem jelentette, hogy albínó macskahalat látott volna, pedig a macskahalak igen nagy számban találhatók a világ tengereiben.

Pietsch szerint az ezüstösen fénylő, hófehér, világoszöld szemű nőstény macskahal 2-3 éves lehet. Rejtély, hogy ennyi idő alatt hogyan nem esett áldozatul természetes ellenségeinek, hiszen rejtőszínétől megfosztva gyakorlatilag világított a tengerfenéken.

Sajnos ez a szerencsesorozat sem tartott örökké. A hófehér macskahal talált egy rést a tárolására használt vödröt lefedő deszkák között, és egy éjszaka kiugrott a hajó padlójára. Jelenleg – egyetlen albínóként – az egyetem 7,2 millió példányból álló halgyűjteményét gazdagítja.

Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda