BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Gárdonyi Géza születése

21
Mar

1863. augusztus 3-án a Velence-tó partján fekvő Gárdony melletti Agárd-pusztán született Ziegler Géza, aki Gárdonyi néven vált országszerte híres íróvá. Az 59 éves korában elhunyt Gárdonyit Eger városa tisztelete jeléül a várban helyezte örök nyugalomra.

A Ziegler család második gyermekeként világra jött Géza Budán, Sályon, majd a sárospataki Református Kollégiumban, és a pesti Kálvin téri református gimnáziumban végezte elemi, majd középiskolai tanulmányait. Végül 19 éves korában, az egri tanítóképzőben szerzett tanítói oklevelet.

Néhány év múlva azonban felhagyott az oktatással, és hírlapírásra adta fejét. Dolgozott győri, szegedi, aradi, budapesti újságoknál, majd válását követően 1897-ben Egerbe költözött, és az irodalomnak szentelte minden idejét. Munkásságának legismertebb alkotásai a filmre is vitt Egri csillagok és A láthatatlan ember.

Az 1922 októberében, 59 éves korában elhunyt Gárdonyit Eger városa tisztelete jeléül a várban helyezte végső nyugalomra. A vár közelében található Gárdonyi-ház emlékhelyként működik, és bepillantást enged az író életébe.

A három helyiségből, dolgozószobából, előtérből és hálószobából álló ház hosszú évtizedek óta változatlan formában fogadja a látogatókat. A több ezres magánkönyvtár, amelyben számtalan könyvritkaság is fellelhető, valamint az író által festett festmények minden érdeklődőre lenyűgözően hatnak.

Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda