BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Gyógynövényismereti nyári táborok Halimbán

19
Apr

A Veszprém megyében található település a Dunántúli-középhegység egyik igen változatos klímaadottságokkal rendelkező területe. A Déli-Bakony nyugati pereméhez tartozó hegylábfelszínen fekvő falu ideális helyszínnek kínálkozik a gyógynövényekkel való ismerkedéshez.

Kivételes klímájának köszönhetően a falu környéki mezőkön és erdőkben kora tavasztól késő őszig bőséggel találhatók gyógynövények. A falu neve már hosszú évtizedek óta összefonódott a gyógynövényekkel, hiszen a községben 1947-től 1990-ig tevékenykedett Dr. Szalai Miklós „gyógyfüves esperes”, aki a háború utáni nehéz időkben felelevenítette a katolikus lelkipásztorok hagyományos gyógyító tevékenységét. Gyógyteái igazoltan jó hatásúak voltak. Az esperes emlékét nagy tisztelettel őrző faluban 2010. augusztus 14.-én került sor a róla elnevezett Gyógynövényeskert Bemutató és Oktatóközpont átadására, ahol az esperes úr emlékháza is megtekinthető.

A tábor programjának gerincét a vadon élő és a termesztett gyógynövényekkel, gyűjtésükkel, feldolgozásukkal, hatásukkal és az alkalmazásuk lehetőségeivel való ismerkedés adja. A foglalkozásokat nagyobb részt terepen és a gyógynövénykertben, kisebb részben zárt helyen, előadások formájában tartjuk, alkalmazkodva az időjárási viszonyokhoz (eső, túl nagy meleg). A vadon élő gyógynövényekkel való ismerkedést rövid helyismereti és geológiai kirándulásokkal is ki fogjuk egészíteni.

A gyógynövényes foglalkozásokat Dr. Babulka Péter gyógynövénykutató, a geológiai kirándulást Paksa Milán középiskolai tanár, geotúra-vezető tartja. A tábor indítás minimális létszáma: 12 fő.

A táborok időpontjai: 2011. június 17-20. (I.), július 29. - augusztus 1. (II.), ill. augusztus 12-15. (III.) (péntektől – hétfőig). A táborok pénteken 12 órától kezdődnek és hétfő délutánig tartanak.

Szálláslehetőség:  Ezüstfenyő Turistaszálló

Étkezési lehetőségek: a turistaszállóban lehetőség van ételek melegítésére, illetve a falu központjában lévő étteremben az ebéd kb.  A szálláshely közelében élelmiszer üzlet található.

Érdeklődni lehet:

MILLENNIUM PROGRAMIRODA
Tel.: (+36 1) 411-0335
E-mail: info@iskolaikirandulas.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda