BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Herman Ottó emlékév 2014

22
Apr

Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor munkásságát és életművét mutatja be kulturális programok, tematikus kiállítások és előadások segítségével a halálának 100. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév.Az 1835-ben született és idén 100 éve elhunyt Herman Ottó a magyarországi természettudományok meghatározó alakja, aki madártani kutatásaival a nemzetközi elismertséget is kivívta magának. Aprólékos leíró munkával megteremtette számos szakterület tudományos alapjait Magyarországon. A halászat, a madarászat, a pókászat és rovartan mellett a barlangkutatás hazai úttörője volt, de a növénytan, az őslénytan, és még az egészségügy területén is tevékenykedett.

Kalandos élete során nem csak a természettudományokra, hanem a társadalom- és bölcsészettudományokra is komoly figyelmet fordított. A néprajznak, a nyelvészetnek, a régészetnek egyaránt kiemelkedő alakja. Ez a szertágazó érdeklődés pedig nem egy csapongó, kalandvágyó, tudáséhes ifjú kíváncsisága volt, hanem egy szintetizáló, komplex rendszerekben gondolkodó, társadalmi felelősséget vállaló ember világlátása.

Herman Ottó életművének egyik legfontosabb üzenete, hogy a társadalom és a természet világa nem két külön, hanem szervesen összetartozó világ, ahol a társadalom jelenléte és érdeklődése nélkül a természeti értékek megőrzése és bemutatása nem lehetséges.

A Herman Ottó emlékév magának Herman Ottónak a munkásságát viszi tovább, egy ugyanolyan színes és szerteágazó programsorozaton keresztül, mint amilyen az ő életműve volt. Ezek a programok a természet szeretetére, természeti értékeink alapos megismerése, megőrzésük fontosságára kívánják ráirányítani a figyelmet.

Az év folyamán tematikus séták és túrasorozatok, madárgyűrűzések, rajzpályázatok, kiállítások és konferenciák kerülnek megrendezésre, a Magyar Nemzeti Parkok külön programokkal készülnek a megemlékezésre az egész év folyamán. Herman Ottó tiszteletére a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban elindul a lápi póc visszatelepítési program, a Kiskunsági Nemzeti Parkban madártani szimpózium kerül megrendezésre, az Aggteleki Nemzeti Parkban pókászati előadás várja az érdeklődőket. Számos helyszínen sokféle, tematikus rendezvény várja a látogatókat minden évszakban mind a tíz nemzetipark-igazgatóság szervezésében. A legtöbb kapcsolódó esemény májusban kerül megrendezésre.

Az aktuális programokról szívesen adunk tájékoztatást!

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda