BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Hogyan készül a szappan?

12
Jun

„Arra lennék kíváncsi, hogy pontosan miből, és hogyan készül a szappan?”

A szappanfőzés mestersége hosszú múltra tekint vissza. Egyes történelmi források szerint már a Kr. e. harmadik évezredben élő babiloniak is használtak tisztálkodáshoz szappanszerű anyagot, bár elég hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a napjainkra jellemző formában és minőségben vásárolhassuk meg a szappant. A 17-18. században már hazánkban is céhekbe tömörültek a szappanfőzésből élő mesterek, ez idő tájt vált a tevékenység egész Európában kiforrott iparággá.

A napjainkra jellemző, korszerű szappankészítés a 19. században vette kezdetét. A modern szappankészítés alapmozzanatai gyakorlatilag azonosak a hagyományos módszerével, csupán a gyártás eszközei váltak korszerűbbé, illetve az alapanyagok minősége változott meg az elmúlt évszázadok és főleg az utóbbi évtizedek során.

A kémia oldaláról megközelítve a szappanok nagy szénatom számú zsírsavak nátrium- és káliumsói. A szappan legfontosabb alapanyagát tehát az állati vagy növényi eredetű zsiradékok képezik. A modern kozmetikaipar elsősorban kókuszzsírt, olívaolajat, pálmaolajat és egyéb, a húsipari feldolgozás során melléktermékként jelentkező állati zsiradékokat, pl. sertészsírt, csontzsírt használ fel szappangyártás céljából.

Az eljárás fő mozzanatát elszappanosításnak nevezik, ennek során a zsírokat lúggal (nátrium- és kálium-hidroxid vagy karbonát) főzik, a keletkezett terméket pedig enyvszappannak nevezik. A folyamat következő lépése az ún. kisózás, mely arra szolgál, hogy a szappanenyvből sózással, vagyis NaCl (konyhasó) vagy KCl hozzáadásával színszappan váljék el. A szappan sós vízben ugyanis rosszul oldódik, így tehát sós oldatban különválik, és sűrűségének megfelelően a folyadék felszínére emelkedik. A felszínen összegyűlt tiszta szappan alatt glicerinből, vízből és sóból álló elegy található. A szappangyártás során melléktermékként jelentkező glicerint a kozmetikai és a robbanószer-iparban hasznosítják. A színszappant összegyűjtik, különféle illat- és színezőanyagokkal vegyítik, majd formázást és rövid érlelést követően kerül az üzletek polcaira.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda