BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Honnan ered a büfé szavunk?

11
Apr

Ebédeltél már? Igen, de csak leugrottam a büfébe…- hangzik el sokszor a munkába visszasietők szájából, de diákok, turisták, utasok vagy éppen a vékonyabb pénztárcájú emberek is sokszor választják az étel és ital elfogyasztásának ezt az igen népszerű formáját.

Az étkezés többnyire állva és rövid ideig történik, erre utalnak magyar megfelelői: a talponálló és falatozó kifejezések is.

A szót a franciáktól importáltuk: a XVIII. századi Franciaországban vált divatossá, hogy fogadások alkalmával ilyen módon szervírozták a különféle finomságokat. Eredeti írásmódja „buffet” (ejtsd: büfé), eleinte a magyarban is „buffet”-nek írták és „büffé”-nek ejtették, idővel a szó aztán kiejtésének megfelelően „büffé”-ként vonult be a helyesírási szótárba.

Az évek során tovább egyszerűsödve a helyes francia kiejtés után elnyerte végső, máig is hivatalos alakját: büfé. A szó jelentése is lazult valamelyest, hiszen napjainkban már nem csak vendéglátóipari egységet jelent, hanem rendezvények vagy kisebb mulatságok étellel és itallal megpakolt asztalait is csak egyszerűen büfének hívjuk.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda