BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Honnan ered a „mayday” segélykérő szó?

22
May

Amennyiben jól tudom, az angolok a „mayday” kifejezést használják vészhelyzetekben. Honnan ered ez a kifejezés?

„Mayday! Mayday! Mayday!” Aki látott már akciófilmet vagy katasztrófafilmet, annak nem lehet ismeretlen ez a három egymást követő azonos szóból álló segélykérés, melyet kritikus pillanatokban kiabál az adóvevőbe a repülőgép pilótája vagy a hajó kapitánya.
A mayday (ejtsd „méjdéj”) kifejezés a nemzetközi rádiókommunikációban, mégpedig elsősorban a szárazföldi, légi- és vízi közlekedés területén a legfelső szintű segélykérés jele. A szó maga érdekes módon nem angol eredetű, így nem is egy bizonyos májusi napra utal, bár egy angol légiirányítónak köszönheti elterjedését.

Frederick Stanley Mockford, aki a londoni Croydon repülőtér vezető rádiósa volt, 1923-ban „alkotta meg” a vészhelyzetet jelző internacionális segélykérést. A Croydon Airport akkoriban javarészt a párizsi Le Bourget repülőtérrel bonyolított le személy- és áruforgalmat, így időnként szerencsétlen helyzetekben felhangzott a rádióból a francia m'aider (ejtsd médé, magyarul „segíts!”) kérés. Így esett Mockford választása az angol nyelvben hasonlóan csengő, könnyen megjegyezhető kifejezésre.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda