BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Honnan származik a pizza?

22
Jul

„Igaz, hogy a mindenki által olasznak ismert pizza valójában egy mór eledel?”

A kenyér az ember egyik legrégibb tápláléka, régészeti leletek igazolják, hogy már 10000 évvel ezelőtt is sütöttek valamiféle tésztát táplálkozási célokra. Az sem új törekvés az emberiség részéről, hogy ezt a kenyeret minél ízletesebbé tegyék.

A Földközi-tenger partvidékén igen elterjedtek voltak az élesztő nélkül készült lepénykenyerek. Az ókori görögök plakous nevű lapos kenyerüket különféle fűszerekkel, fokhagymával, hagymával pakolták meg.
Feljegyzések tanúsága szerint a perzsa Darius király (i.e. 521-486) katonái pajzsukon sütöttek lapos tésztát, majd azt sajttal és datolyával fedték be. Vergilius Aeneis-ében szó esik a többi étel tálcájaként szolgáló kenyérlepényről, melyet a lakoma végén szintén el lehet fogyasztani.

És akkor itt van még a Közel-Keleten népszerű pita, a török pide, az ókori etruszkokig visszavezethető focaccia, az indiai csapati, naan és paratha, és még hosszan sorolhatnánk. Mind-mind lapos kenyérfélék, melyeket valamivel ízesítenek, „megbolondítanak”.

Nem egyértelmű, hogy mi teszi a pizzát pizzává. Sokak szerint a paradicsom (bár a mai pizzák közül sok anélkül készül). Nápolyban mindenesetre a paradicsomszósszal készített kenyérlepényt nevezték el pizzának. Ez nem is volt olyan régen, mivel a paradicsom a XVI. században került át Amerikából Európába, és igen sokáig mérgezőnek gondolták. Csak a XVII. században kezdték a pizza fő alkotóelemeként alkalmazni.

Nem mondható tehát, hogy a pizza egyértelműen valamely más kultúrából került volna az olasz konyhába. Inkább arról van szó, hogy az évezredek során számos nép egymással párhuzamosan igen hasonló étkeket fejlesztett ki, melyek azonban fűszerezésükben, fogyasztásuk módjában az adott népre jellemző eltéréseket mutatják.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda