BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Írottkő Natúrpark

17
Mar

Írottkő Natúrpark: „Határtalan természet – ezeréves kultúra"


Írottkő Natúrpark: „Határtalan természet – ezeréves kultúra"
A természeti, kulturális és szellemi örökség sokszínűségében merülhet el itt, a „Kiváló Európai Desztinációk" egyik kiemelkedő magyarországi képviselőjének természeti csodái között.

A Kőszegi-hegység természeti és kulturális értékeinek bemutatására és megőrzésére jött létre hazánk első natúrparkja, az Írottkő Natúrpark. A természeti értékek megismerését tanösvények segítik a hegység több pontján: a Hétforrás, az Óház-kilátó, a Stájer-házak és az Írottkő a turisták kedvelt célpontjai.

A kerékpáros turisták két keréken fedezhetik fel a táj kincseit a Natúrpark Kerékpárúton, mely Kőszegfalvától Kőszegen át egészen Bozsokig vezet. A „Ha hétvége, akkor Kőszeg és Natúrpark!" sorozatban havonta vezetett kerékpártúrán vehetünk részt. Aktív kikapcsolódásra csábítja a látogatót a 15 település számos látnivalója, mint a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, a lukácsházi Biotájház, a Holdfény liget kalandpark.

Egy változatos és természeti szépségekben gazdag, új, tavasszal különösen látványos, virágos túraút vezet a festői magyar kisvárosba, Kőszegre. Az alpannonia egy természeti és nemzetközi határokat is átlépő útvonal a túrázás szerelmeseinek. Három osztrák tartomány, valamint az Írottkő Natúrpark együttműködésének eredménye egy - a választott útvonaltól függően - közel 120 km hosszú, végig jelölt hegyvidéki panoráma-útvonal. A főútvonalhoz számos mellékútvonal kapcsolódik, további egynapos túrák teljesítésére kínálva lehetőségeket.  A  túrázásban megfáradtaknak érdemes megkóstolniuk egy pohár helyi bort, ősszel pedig a térség jellemző terményéből, a szelídgesztenyéből falatozhatnak.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az Országos Kéktúra útvonala is az Írottkőtől indul, az egész család kényelmes tempóban végigjárhatja, útközben csodálva azokat a természeti értékeket, melyek túrázás közben elébük tárulnak. Ugyancsak ezen a vidéken túrázhatnak a magyarországi Mária út zarándokai.

Szombathely és Kőszeg között félúton, Gyöngyösfaluban található a Holdfény Liget, az Alpokalja kalandparkja.
A ligetben található Magyarország egyik legnagyobb drótkötélpályája, ahol 1-12 méter magasságban lehet csúszni, mászni, egyensúlyozni.
90 különböző játék várja a látogatókat már 3 éves kortól: alacsony és magas kötélkerti játékok, erdei kisvasutas utazás, evezés a Gyöngyös-patakon, íjászat, erdei quad, száguldó denevérpálya, óriáscsúszás, kerékpártúra, csúszó korongpálya, mezítlábas élményösvény, nordic walking, vízi buborék.
A kisebb gyerekeket nyaranta indiántábor, a nagyobbakat kaland-, illetve expedíciós tábor várja. 

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda