BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Kemenes Vulkánpark

08
Sep

A Ság hegy lábánál fekvő, tiszta levegőjű kisváros, Celldömölk főként zarándokhelyként ismert, mely sok-sok látni- és felfedeznivalót kínál.

Az élmények sorát feltétlenül gazdagítja Celldömölk számos elismeréssel jutalmazott "kénköves" látogatóközpontja, a Kemenes Vulkánpark. Egy szép kirándulás a vulkanikus eredetű Ság hegy feltárt kráterében, hozzá a környék ízes borai, egy látogatás a máriacelli mintára épült kegytemplomban, a fürdőben pedig a „Celli Vulkán Gyógyvíze" különleges harmóniával tölti fel az embert. A város a megszelídült vulkán tüzét sokszorosan is visszatükrözi.

Ötmilliárd éve ezen a helyen még a természet erői tomboltak. Láva folyt a hegy gyomrából, mérges gázok és forró hamu töltötte be a levegőt és lepte el a földfelszínt. A Ság hegy keletkezéséről szóló legenda szerint maga Lucifer építtette a hegyet hét nap alatt, hogy a magasból gyönyörködhessen a táj szépségében.

A Kemenes Vulkánpark bemutatja, milyen lehetett évmilliókkal ezelőtt és milyen ma a vulkán, a vulkánok tevékenysége általában.
A látogatóközpontot, a Sághegyi Múzeumot, játszókertet és vulkanológiai tanösvényt magába foglaló létesítmény mindenki számára izgalmas felfedezést kínál. A látogatóközpont 1000 négyzetméteren, 5 szinten, 11 bemutatóteremben várja az érdeklődőket. A Verne kabinban például galaktikus utazáson vehetünk részt, a szimulációs teremben átélhetjük, milyen egy vulkánkitörés, a tűzhányó teremben körbejárhatjuk az Etna vulkánt. A Sághegyi Múzeumban felújított interaktív tárlat ismertet meg a Ság hegy kialakulásával, az Eötvös inga működésével. Eötvös Loránd 1891-ben itt végezte első kísérleteit a torziós ingával. A múzeum melletti kőpark játszókertben a kisebbek találhatnak érdekes elfoglaltságot. A 13 állomásból álló vulkanológiai tanösvény bejárása tartalmas időtöltést ígér vadregényes környezetben.

A környéken érdemes felfedezni a Ság hegy különleges növény- és állatvilágát, amely a kutatók figyelmét már a múlt század elején felkeltette. Ez az ország legkisebb tájvédelmi körzete, amely az Őrségi Nemzeti Park védelmét élvezi. Kikapcsolódásként javasoljuk a Vulkán Gyógy- és Élményfürdőt, mely festői környezetben, kibővült szolgáltatásokkal, színvonalas programlehetőségekkel várja a fürdőzőket.

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda