BELÉPÉS

BELÉPÉS


TÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Kétszáz év után látható Mozart klavikordja

30
Oct

Kétszáz év után ismét látható Bécsben Mozart egykori klavikordja, amelyen többek között a Varázsfuvolát is komponálta.

A híres klavikordot, amely a zongora egyik elődjének tekinthető, november 10-ig lehet megnézni a Domgasse 5. alatt, a bécsi Mozarthausban. Itt található Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) egyetlen máig fennmaradt bécsi lakása, ahol a zeneszerző 1784-től 1787-ig élt. A hangszert az év többi részében a zeneszerző salzburgi szülőházában állítják ki.

A klavikord egy lenyűgöző hangszer, amely amikor megszólal, mintha Mozart közelébe varázsol minket - mondta Matthias Schulz, a Mozarteum Alapítvány vezetője. A négylábú, ötoktávos, diófából készült klavikord mindvégig Mozart magánhangszere maradt, nem lépett fel vele a nagyközönség előtt. Csak gyakorláshoz és zeneszerzéshez használta - ismertette Gerhard Vitek, a bécsi Mozart-ház vezetője.

A hangszerre tapasztva annak idején találtak egy kézzel írott üzenetet is, amelyet Mozart felesége, Constanze hagyott hátra. A kis papíron az olvasható, hogy Mozart az utolsó műveit, mint a Varázsfuvolát, a Titus kegyelme és a Requiem című darabokat ezen a hangszeren komponálta öt hónap leforgása alatt. A kézzel írott kis jegyzet is megtekinthető a bécsi Mozart-házban. A hangszert november 2-án és 9-én meg is szólaltatják majd Bécsben.Forrás: MTI

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda