BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Kizöldül az Alcatraz

21
Mar

Alcatraz szigete, ahol hajdan olyan hírhedt gengszterek raboskodtak, mint Al Capone, mára a környezetvédelem éllovasává vált. A börtön bezárása után tíz évvel nemzeti park nyílt a területen, melyet most alternatív energiaforrások felhasználásával védenének. Egy sziget nem mindennapi története.

Alcatraz szigete ma San Franciso leglátogatottabb turistahelye. Naponta több száz embert szállítanak át a kompok az öblön, hogy megcsodálhassák a kilátást a hajdani börtönszigetről. A bevételeket kihasználva a szigetet működtető Aranykapu Nemzeti Park vezetősége úgy döntött, energiaellátás szempontjából ideje leválniuk San Franciscóról, és ön-, illetve természeti erőforrásokból táplálkozva megoldani a kérdést, vagyis kihasználni a Nap, a szél és az árapály nyújtotta előnyöket.

 

Nem is olyan régen még egészen mással voltak elfoglalva terület lakói. Alcatraz ugyanis több mint száz éven keresztül hírhedten szigorú börtönként működött, a 19. században katonák, az 1930-as évektől kezdve civilek számára.

Az alcatraz szó a spanyol alcatres angolosított változata, amelynek jelentése „pelikán” vagy „erős madár”. A szigetet 1772-ben fedezte fel egy spanyol tengerész, Juan de Ayola. Kezdetben egy erőd -Amerika legerősebbje- állt itt 100 ágyúval, és a terület feladata San Francisco védelme volt. Az első katonai bűnözőket 1850-ben szállították a szigetre, mely a következő 80 évben börtönként funkcionált. Eközben itt építették fel Amerika első világítótornyát is.

 

A katonai börtön nagyon szigorú szabályok szerint működött. A reggeltől-estig robotoló rabokat a legkisebb kihágásért is kenyér-víz étrendre ítélték, cellájukban napközben tilos volt tartózkodni. Péntekenként azonban megrendezték az „Alcatrazi küzdelmek” elnevezésű boxbajnokságot, amely a San Franciscóiak körében is nagy népszerűségnek örvendett. Ennek keretében az őrök előre kiválasztottak néhány rabot, akik a meccs keretében mérték össze erejüket.

 

1933-ben történt, hogy a hadsereg átadta a börtönt a civil hatóságoknak. Ettől kezdve Alcatraz a „rosszfiúk” gyűjtőhelyévé vált. Amellett, hogy olyan hírhedt maffiózók is megfordultak itt, mint Al Capone, a börtönt főleg olyanoknak tartották fenn, akik agresszivitásuk vagy egyéb okok miatt kezelhetetlennek bizonyultak a hagyományos börtönökben. Ők átlagosan 5 évet töltöttek a szigeten, majd miután kellően átnevelődtek, visszaküldték őket egy normál büntetőintézetbe.

 

Ebben az öt évben szigorú, de relatíve kényelmes körülmények között élhettek a rabok. Itt ismeretlen fogalom volt a zsúfoltság, soha nem volt kihasználva mind a 336 férőhely. Mindenki egyszemélyes cellában lakott, amelybe az elektromosság is be volt vezetve. Ugyanakkor a börtön mottója szerint a rabokat csak az étel, a ruha, az orvosi ellátás és a fejük feletti tető illette meg automatikusan. Minden további előjogot -pl. hogy valaki látogatókat fogadhasson- ki kellett érdemelni, de ez akkor sem lehetett több havi egy alkalomnál.

 

Nem csoda hát, hogy többen szökésre adták a fejüket. Hivatalosan egy ilyen kísérletet sem ismertek el sikeresnek, a 36 érintettből ötnek ez áll a börtöni nyilvántartásán: „eltűnt és feltehetőleg vízbe fúlt”. Huszonhármat elkaptak, hatot lelőttek, kettő pedig bizonyítottan a tengerbe veszett. Úgy tartották, a szigetet emberevő cápák veszik körül, ezért lehetetlen a szökés, ez azonban nem igaz. Ha valami, akkor leginkább az veszélyeztette a fizikailag legyengült szabadságra vágyók életét, hogy a tíz fokos tengerben leússzanak két kilométert a szárazföldig.

 

A börtönt anyagi okok miatt zárták be 1963-ban. A sziget sorsáról sokáig folyt a vita; az indiánok maguknak követelték, -mondván, eredetileg az ő területük volt-, és oktatási és kulturális központot terveztek létrehozni Alcatrazon. Mások, igen stílusos felvetésként a New York-i Szabadság szobor kicsinyített másának felállítását javasolták. A győztes ajánlat 1972-re valósult meg, amikor a szigeten megnyitotta kapuit a Golden Gate Nemzeti Park, amely rövid idő alatt az egyik leglátogatottabb amerikai turistahely lett.

 

Ezért is tartja fontosnak a park igazgatója, hogy környezettudatos szemléletmódra álljanak át. "2009-től reményeink szerint napelemes hajók fogják szállítani az érdeklődőket a szigetre” - hangsúlyozta Brian O'Neil.

Forrás: Anno Online Történelmi Magazin

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda