BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Liszt és Budapest kiállítás

22
Apr

Liszt emlékév 2011
Liszt Ferenc Emlékmúzeum
Nyitva: 2012. március 21-ig

A kiállítás tematikája felöleli Liszt pesti – budapesti tartózkodásait az 1823-as első fellépésétől kezdve az 1886-os búcsúhangversenyéig.

 

Megismerhetjük Liszt kiemelkedő szerepét a magyar reformkor kulturális intézményeinek megalapításában, fejlesztésében, különös tekintettel a Zeneakadémia nemzetközi rangú intézményként való megvalósításának koncepciójában. A kiállítás kiemeli azokat a kompozíciókat, amelyek születése Budapesthez kötődik: ide tartoznak azok a kompozíciók, amelyeket Pestnek szánt: pl. Koronázási mise, Szent Cecília óda, A holt költő szerelme melodráma (Jókai), vagy itt fejezte be, illetve itt volt az ősbemutatója (Via Crucis, Hunok csatája).

A kiállítás földszinti része tematikusan épül fel, Liszt magyarországi kapcsolataiból ad válogatást. A Jókai Mór által alapított Magyar Írók és Költők Társasága rendezvényein állandó aktív közreműködő volt, és a korabeli tudósításokból tudjuk, hogy értette a magyar nyelvű szövegeket, nem volt szüksége tolmácsolásra. A lenti tárlók dokumentumai közül különlegességként kiemelném az Angolkisasszonyok gyönyörű vendégkönyvét, Liszt aláírásával. A lenti rész két új, korszerű követelményeknek megfelelő tárlóval bővült az Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásának és a Novastore cég segítségének köszönhetően, a fenti részben pedig interaktív térképet állítottunk be, amelyen az érdeklődők budapesti helyszíneket kereshetnek ki, amelyek valamilyen módon Liszthez kapcsolódnak, az interaktív térkép megvásárlását a Horváth Alapítvány tette lehetővé. A kiállításnak ez a része harmonikusan kapcsolódik kolléganőnk, Watzatka Ágnes által írt, Török Miklóssal együtt készített, nemrégiben napvilágot látott értékes és szép könyve, amely Budapesti séták Liszt Ferenccel címmel jelent meg a Helikon könyvkiadó gondozásában, és amelyet a magyar és angol nyelven is magukkal vihetnek a látogatók.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda