BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Márton-napi Libaünnep

15
Sep

Novemberben ismét esedékes lesz a Márton-napi libaünnep, melyet a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, azaz a Skanzen 13 éve szervez meg minden évben.

"Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" – tartja a népi mondás, s ilyenkot hatalmas lakomákat rendeztek szokás szerint, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Szent Márton napjára általában megforr az újbor, mely kiváló kísérője a lúdpecsenyének, s a hiedelem szerint minél többet ittak a nedűből, annál nagyobb erejük lett az év hátralévő részében.

A Skanzen Márton-napi fesztiváljainak sorában népszerűsítetti egyúttal a hagyományhoz kötődve az újbort, a gasztronómiát, a kézműves tevékenységeket és az ünnep alapjául szolgáló Szent Márton legendát is. A lakomán kívül természetesen kulturális programokon, koncerteken is részt vehettek a látogatók.

Természetesen idén se maradhat el a Szent Márton Újborfesztivál és Libator: 2015-ben november 7-én és 8-án várja az érdeklődőket! Középpontba kerül az újbor: kézműves családi borászatok zamatos újborait kóstolhatjuk, a terítéken lesznek a hagyományos receptek alapján készültő libaételek is. Családi progrmaok között lesz kézműveskedés, melyben az alkotás örömét tapasztalhatjuk meg természetes anyagokból. Játékokat, dísztárgyakat, használati tárgyakat lehet majd fabrikálni. Játékos előadást is láthatunk Szent Márton legendájáról, érdekes látványosság lesz a hagyományőrző óvónők tollfosztó programja, mely a falusi téli esték jellegzetes közösségi foglalatosságát eleveníti fel. Végezetül, s nem utolsó sorban mindenkit szeretttel invitálnak a Márton-napi szentmisére.

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda