BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Megelőzte Walt Disneyt egy vaskori művész!

21
Mar

Ezer évvel azelőtt, hogy Walt Disney fejében egyáltalán felmerült volna Miki egér karakterének ötlete, egy francia művész megalkotott egy bronzból készült brosst, amely igencsak hasonlít a híres rágcsálóra.

Az i.sz. 900 körül keletkezett tárgyat a Svédország déli részén fekvő Uppakra nevű területen találták. A térség több ezer éven keresztül az ott élők központja volt, miután 1000 tájékán kiemelt szerepét átvette Lund, a mai modern svéd nagyváros. Az Uppakrában végzett ásatások során már több mint 20 ezer lelet került felszínre, ezek közül csupán az egyik, bár talán a régészek arcára legtöbb mosolyt csaló a legutóbb kiásott bronztárgy.

 

Jerry Rosengren, a Lundi Egyetem régésze a Discovery News-nak adott interjújában elmondta, hogy a Franciaországból származó bross egy nő ruhadísze lehetett, és minden bizonnyal oroszlánt ábrázol, nem pedig Miki vaskori elődjét. A mintát tekintve azonban az is valószínűnek tűnik – mondja Rosengren -, hogy a „művész” soha életében nem látott oroszlánt.

 

„Hasonló formájú, bizonyítottan oroszlánt ábrázoló ékszereket ismerünk franciaországi ásatásokról, kb. i.sz. 700-ból, ezért is gondoljuk azt, hogy ez a kétszáz évvel későbbi lelet is francia művész munkája lehet” – nyilatkozta a régész, aki arra is rávilágított, hogy a középkori skandináv uralkodóknak és lovagoknak fontos jelképévé vált az oroszlán, főleg miután a judeo-keresztény tanítások elterjedtek a térségben. A Biblia 157 alkalommal említi az oroszlánt, de a vadállat már a bibliai idők előtt is a hatalom és a győzelem szimbóluma volt számos kultúrában, elsősorban a Közel-Keleten. Jelentéséből kiindulva viselője sem éppen parasztasszony lehetett, hanem egy előkelő hölgy, aki sosem tűzött volna egy egeret a mellére.

 

A Walt Disney cég szóvivője az eset kapcsán szellemesen azt nyilatkozta, mindig is hittek abban, hogy Miki figurája időtlen karakter, általános varázsereje van minden generáció számára. De hogy elméletük íly módon nyerjen bizonyítást, az számukra is nagy meglepetés.

 

Az uppakrai lelőhelyen rengeteg római pénzérme, nyomott aranylap és vaskori orvosi műszer is előkerült már, a legjelentősebb lelet mégis egy nagyméretű templomegyüttes romja, és a környezetében talált, skandináv istenségeket ábrázoló figurális tárgyak.

Mivel utóbbiak többsége a skandináv mitológia két főszereplőjét, Odin főistent és Freya istennőt jeleníti meg, ezért a szakértők azt feltételezik, hogy a korszak helyi lakosai nekik szánt pogány szertartásokat bonyolítottak le a templomban.

Forrás: Anno Online Történelmi Magazin

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda