BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Megnyílt a Lepkekert

07
Jun

Péntektől fogadja a látogatókat a Lepkekert. A Pálmaház mögötti létesítményben jelenleg harminc, főként trópusi lepkefaj kerül bemutatásra. Újdonság, hogy a lepkék mellett a természet háztartása szempontjából igen fontos szerepet betöltő poszméheket is láthat a közönség.

2011. június 3-tól ismét látogatható a Lepkekert. A népszerű lepkebemutató létesítményt egész évben sokan keresik, pedig a Lepkekert szezonális állatbemutató tér, amely csak a nyári időszakban fogad látogatókat. A Pálmaház mögött található létesítmény voltaképpen egy hatalmas sátor, amelynek „ponyváját” finomszövésű háló alkotja dupla rétegben. A „hálósátor” alapterülete összes 260 m2, légtere pedig 1200 m3-nyi. A Lepkekertet úgy alakítottuk ki, hogy a közönség közvetlenül a lepkék között sétálhasson.

Jelenleg mintegy harminc, többségében a trópusi Közép- és Dél-Amerikában őshonos lepkefaj nyolcszáznál is több egyedét láthatja a nagyközönség, de a nyár folyamán a bemutatott állomány délkelet-ázsiai fajokkal is bővül. Az egzotikus lepkék mellett egy védett hazai lepkefaj, a nappali pávaszem (Inachis io) is bemutatásra kerül. Ebből a fajból jelenleg a hernyókat láthatja a közönség, de a báb állapot után kikelő kifejlett egyedeket is a Lepkekertben, a trópusi fajokkal együtt fogjuk bemutatni.

A Lepkekertben egyébként nemcsak kifejlett lepkéket, hanem hernyókat és bábokat is elhelyeztünk. A lepkeszaporítóban bebábozódott, vagy a trópusi tenyészállomásokról báb formájában érkezett állatok egy úgynevezett bábszekrénybe kerülnek, ahol mindaddig függenek, amíg a lepkék ki nem kelnek belőlük. Így a kifejlett lepkék kikelése is a közönség szeme láttára történik. A bábból kibújt lepkék a szerkényben pumpálják fel szárnyaikat, amikor pedig repülni kezdenek, a gondozók kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepke csatlakozhasson a Lepkekertben repdeső társaihoz. A bábok azonosítását – idén először – bábhatározó segíti.

 Különleges újdonság, hogy a lepkék mellett földi poszméheket (Bombus terrestris) is láthatnak a Lepkekertet felkereső látogatók. A Magyarországon is őshonosnak számító poszméhfaj a mezőgazdaság számára is fontos növénymegporzó, állatkertekben azonban igazi ritkaságnak számít: Budapesten kívül az egész világon csak két állatkertben mutatnak be eleven poszméheket.

A Lepkekert minden nap 10 órakor nyit, és az Állatkert zárása előtt fél órával zárja be kapuit. Rossz időjárás, hideg, esős idő esetén viszont előfordulhat, hogy a látogató a Lepkekertet zárva találja. Ilyenkor ugyanis a lepkék nem repülnek, és így fennállna a veszélye annak, hogy a látogatók esetleg rájuk lépnek.

Forrás: www.zoobudapest.com

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda