BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Megnyitott a Tavasbarlang Látogatóközpont Tapolcán

23
Mar

Hosszú munkálatok után megnyitotta kapuit Tapolcán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb látogatóközpontja.


Hosszú munkálatok után megnyitotta kapuit Tapolcán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park legújabb látogatóközpontja, mely a nemzetközi szinten is különlegességnek számító Tavasbarlanghoz tartozik. A látogatók játékos módon ismerkedhetnek meg a barlangok rejtett világával.

A Tapolcai-tavasbarlang eddig is rengeteg látogatót vonzott, ráadásul fedett helyszín lévén évszaktól és időjárástól függetlenül bármikor látogatható. A tavalyi évben a csónakázható részét már felújították, új világítást kapott és megkönnyítették a barlangban való közlekedést is. Most egy újabb - óriási - lépéssel emelték a kiállítóhely színvonalát.

A Tavasbarlang Látogatóközpont kiállító része 7 teremből áll, az első rögtön a cseppkőterem, ahol eme különleges földtani képződmények kialakulásával ismerkedhetünk meg. Ezt a beszédes elnevezésű búvárterem követi: itt a föld alatti (vízi) barlangok (pl. Tapolca) feltárásáról esik szó. Mindegyik teremben 3D-s képek segítik a szemléltetést és a figyelem fenntartását. Az (indokolatlanul!) rossz hírnek örvendő denevéreket bemutató teremben megismerkedhetünk a legprofibb „radarkezelőkkel", és ha rémisztőnek találják, a  legkisebbek elbújhatnak a barlang mélyén: itt alakították ugyanis ki azt a mini barlangrendszert, amelyben a gyermekek is kipróbálhatják, hogy milyen is valójában barlangászni.

 A következő terem már az emeleten található, és az elsőre talán szárazabbnak tűnő földtörténeti korokkal foglalkozik. Viszont ezt elkerülendő, a terem közepén álló „kor-puzzle" a játékos ismerkedést segíti, a geológia világában otthonosabban mozgók pedig érintés alapján is kitalálhatják, hogy melyik Balaton-felvidékről származó kőzet rejti a tárló.

A 3D-s mozi felé vezető utunk során találkozunk még az egykor élt barlangi népekkel, az idők során kihalt, barlangot kedvelő állatfajokkal, és megtudhatunk ezt-azt a város alatt húzódó barlangrendszerről is. A moziba mindenképpen megéri beülni: a magával ragadó film bemutatja, hogy hogyan alakultak ki a barlangok, merre vezet a víz útja és környezetünk miként változik a mindezek hatására.

Végezetül természetesen a csónakázás sem szabad, hogy kimaradjon, irány a föld mélye a csónak és az evezők – garantáltan életünk egyik legkedvesebb és legromantikusabb utazásában lesz részünk!

Ha a csemetéknek még marad energiájuk, próbálják ki bátran a játszóteret és a mászófalat is, azt hiszem, így lesz teljes a tapolcai utazás.

 

 

Forrás: itthon.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda