BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Mezopotámiai dámszarvasok érkeztek Szegedre

21
Mar

Már csak félezer példány él a Földön a mezopotámiai dámszarvasból, közülük négyet - egy bikát és három nőstényt - a Szegedi Vadasparkban láthat a közönség.

A mezopotámiai dámszarvas nagyon ritka, vadon körülbelül kétszáz él Izraelben, mintegy háromszáz példányt pedig állatkertekben nevelnek - nyilatkozta Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója.

A faj elsősorban az élőhely vesztés és az illegális vadászat miatt került a kihalás szélére. A perzsa szarvasnak is hívott állatok megmentésére nemzetközi tenyészprogram indult, s ennek keretében került a négy állat Szegedre. Az egy bikából és három ünőből álló tenyészcsoport Münchenből érkezett a Tisza-partra. Az állatok más-más vérvonalhoz tartoznak, s az igazgató bízik abban, hogy már tavasszal utódokkal örvendeztetik meg a vadaspark dolgozóit és a látogatókat.

A szállításhoz a bika agancsait le kellett vágni, nehogy az út alatt kárt tegyen magában, ez azonban nem jelent komoly gondot, hiszen ősszel úgy is elhullatta volna, s jövő tavasszal újat növeszt. Az állatok új kifutójukban még félénkek, ezért a kerítésre ponyvát feszítettek, nehogy neki szaladjanak a dróthálónak.

A mezopotámiai dámszarvas kisebb testű mint az európai dám, s barnás szőrükön a hosszúkás fehér foltok a hátuk mindkét oldalán egybefolyó szalaggá olvadnak. Hajtásokkal, levelekkel, fűfélékkel, gyümölcsökkel táplálkoznak. Veszély esetén inkább megbújnak, nem ugranak, mint a gímszarvas, s ezért állatkertekben nem is kell őket olyan magas kerítés mögött tartani.

Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda