BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Miért épp cordon bleu?

12
Jun

„Miért lett cordon bleu az ismert húsétel neve? Honnan ered az elnevezés?”

A sonkával és sajttal töltött rántott hússzelet elnevezése cordon bleu, ami franciául annyit tesz: kék szalag. Az eredeti svájci(!) recept borjúhúsból készül, napjainkban azonban cordon bleu-nek nevezik a szárnyas- vagy sertéshúsból készült rántott húst is, ha van benne sonka és sajt.

Az elnevezés eredete a XVI. századba nyúlik vissza. A Szentlélek lovagrendet III. Henrik francia király alapította 1578-ban. Tagjai kiváló férfiak voltak, akik ruhájukon kék szalagra fűzve viselték a Szentlélek keresztet.

A kék szalag a köztudatban a kiválóság szinonimájává vált, uralkodók kék szalag kitüntetéssel fejezték ki elismerésüket. A XVII. századtól kezdve elsősorban a konyhaművészeti teljesítményeket jutalmazták kék szalaggal, ez tehát a legjobb szakácsok díja lett. Erre két magyarázat is létezik.

Madame de Maintenon, XIV. Lajos szeretője, majd második felesége iskolát hozott létre Saint Cyrben, ahol a diákok – egyebek mellett – szakácsművészetet is tanultak. A legenda szerint az utolsó éves hallgatók kötényükön kék selyemszalagot viseltek, és mivel ekkor már kiváló szakácsok voltak, a kék szalag és a főzési tehetség egybeforrt a köztudatban.

A másik legenda szerint XV. Lajos rendkívül szerette a hasát, azonban gyakran hangoztatta, hogy igazán főzni csak a férfiak tudhatnak. Szeretője, Madame Dubarry egyszer megelégelte ezt, és lakomára hívta a királyt, aki módfelett elégedett volt a feltálalt étkekkel. Megkérdezte Dubarryt, hogy ki készítette azokat, mire a szerető elárulta, hogy egy szakácsnő műve volt a vacsora. Azt javasolta XV. Lajosnak, hogy elismerésképp tüntesse ki az asszonyt a kék szalaggal.

Számos szakács elnyerte tehát a kék szalagot, és nyilván köztük volt a sajttal-sonkával töltött borjúhús megalkotója is. Arról azonban nem szól a fáma, miért pont ez az étek sajátította ki magának a cordon bleu nevet.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda