BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Miért épp heten vannak a gonoszok?

22
May

„Honnan ered az a mondás, hogy: Heten, mint a gonoszok?”

Heten vannak, mint a gonoszok, mondjuk akkor, ha egy társaságban pont heten vannak. A szólás megfejtéséhez ismét O. nagy Gábor Mi fán terem című könyvét lapoztuk fel.

A gonoszok szó ebben a kifejezésben nem a gonosz emberre, hanem az ördögre vonatkozik. A kifejezés számos régi tájnyelvi változatában az ördög szót használták a gonosz helyett. Például Balatonfelvidéken azt mondták, hogy Heten vannak, mint a gelsei (gersei) ördögök, Kemenesalján pedig a markotai ördögöket emlegették.

De miért pont heten vannak azok a bizonyos ördögök? A régi babonás hit szerint az ördögök hetesével jártak, a hetes számnak ugyanis nagy misztikus jelentőséget tulajdonítottak, ami a mese és mondavilágban mindmáig megőrződött. Hiszen olvashatunk a hétfejű sárkányról, a hetedhét országra szóló lakodalomról, a hétmérföldes csizmáról vagy a hétpecsétes titokról.

Biztos magyarázat nincs arra, hogy miért bírt olyan nagy jelentőséggel elődeink körében ez a szám. Egyes feltevések szerint az emberiség valamikor a hetes számrendszer bevezetésével is próbálkozhatott, amelyben az első nagyobb egység a hét lehetett. Innen maradhatott fenn a szám különös, misztikus jelentősége.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda