BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Miért gém a gémkapocs?

29
Apr

„Mikor találták fel az iratrögzítő kapcsot, és mit jelent, vagy mire utal a GÉM szó?”

Gémkapocsnak illetve gemkapocsnak nevezzük azt a drótból hajlított, kettős hurkot formázó eszközt, amelyet papírlapok, iratok összefogására alkalmazunk.

Az első hasonló mütyürt Samuel B. Fay szabadalmaztatta az Egyesült Államokban, 1867-ben. Ezt eredetileg textíliák összetartására szánták, azonban iratkapocsként is forgalmazták. Erlman J. Wright 1877. évi szabadalma már kifejezetten papírok rögzítésére szolgált. Ezt követően még számos hasonló szabadalmat jegyeztek be a XIX. század végén.

A ma is használatban lévő, közismert formájú iratkapcsot a brit Gem Manufacturing Company kezdte forgalmazni, feltehetően az 1890-es évek elején. A gem fantázianév jelentése drágakő, ékkő. Bár ezt a terméket sosem szabadalmaztatták, a Gem iratkapocs világszerte népszerűvé vált, a „Gem clip” elnevezés 1904-ben az Egyesült Államokban is bejegyzett márkanévvé lett.

Magyarországon az 1920-30-as években kezdték forgalmazni ezt a típusú iratkapcsot, melynek dobozán a GEM szó szerepelt. A köznyelvben gemkapocsként, később – magyarosabban – gémkapocsként emlegették az igen hasznos terméket, és ez az elnevezés a későbbiekben márkától függetlenül meghonosodott.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda