BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Mit jelent a pötty a hindu asszonyok homlokán?

22
Jul

"Indiában miért viselik a homlokon a piros pöttyöt?"

Jellemzően a dél- és délkelet-ázsiai nők homlokán tűnik fel gyakran egy pont vagy csepp alakú festett vagy felragasztott jel, a bindi. (A szanszkrit eredetű szó jelentése is: csepp, pont)

A bindi a hagyományok szerint a házas hindu nők homlokának közepén, a szemöldökökhöz közel, az ún. hatodik csakra helyén elhelyezett festett piros pont (alapanyaga az ún. szindur por). Fekete változata a hajadon lányok homlokát díszíti. Hitük szerint a bindi amellett, hogy családi állapotukat jelzi, távol tartja viselőjétől a gonosz szellemeket is.

Ázsiától távolabb a bindi viselőjének indiai származására hívhatja fel a figyelmet, de megjelenhet olyan más kultúrák képviselőin is, akik időközben áttértek a hindu hitre és a jellel vallási meggyőződésüket kívánják kifejezésre juttatni.

A modern idők beköszöntével a bindi egyfajta divatos ékszerré lépett elő, így eredeti jelentése ugyan halványult, viselőinek száma viszont megsokszorozódott.

Míg eleinte csak az ázsiai országokban terjedt, nem sokkal később a világ más tájain is hódítani kezdett a homlokékszer. A nyugati divatszakma kedvelt eszköze lett. Színe és alakja immáron nem követte a tradíciót. Számtalan formában, különféle anyagokból, sokféle színben készül világszerte.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda