BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Műholdkép az Amazonas vízrendszeréről

21
Mar

A műholdkép az immár a Föld leghosszabb folyójává avanzsált Amazonas vízrendszerét mutatja be. Legújabb kutatások azt mutatják, hogy az Amazonas nemcsak a Föld legbővizűbb, hanem a leghosszabb folyója is.

Mint arról a National Geographic Online korábban beszámolt, egy nemzetközi kutatócsoport az Amazonas újabb forrásságára bukkant. Ezzel a folyó hossza az eddig ismert 6448 kilométerről 6800 kilométerre nőtt, vagyis a Nílust megelőzve a Föld leghosszabb folyója lett.

Az Amazonas forráságának 1975 óta az Apurímac folyó számít, amely Peru déli részén a Mismi-hegységben ered, több mint 5000 méteres tengerszint feletti magasságban. Egy brazil és perui szakértőkből álló kutatócsoport viszont most a „régi” forráságtól délre egy hosszabbat fedezett fel. Az itt bemutatott NASA műholdképen a forrásvidék az Andok fehér színnel jelölt részén (a kép bal oldalán) található.

 

Guido Gelli, a Brazíliai Földrajzi és Statisztikai Intézet vezetője szerint már tudományos tényként könyvelhetjük el, hogy az Amazonas a Föld leghosszabb folyója. A folyó pontos hosszát viszont még mintegy egy évig tartó további helyszíni vizsgálatok után tudják csak pontosan megállapítani, és csak ezután válhat hivatalosan elfogadottá.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda