BELÉPÉS

BELÉPÉS



TÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Pannonhalmi Pünkösdi Pincejárás

12
May

A Pannonhalmi borvidék pincészetei különleges a pünkösdi meglepetéssel ajándékozzák meg a hosszú hétvégén a borbarátokat. Illés Tamás, a Pannonhalmi Bencés Főapátság pincészetének nevében a történelmi borok és a modern technológia találkozását ígéri a pincelátogatóknak.

„Szeretnénk átfogóan bemutatni a pannonhalmi pincészeteket, ezért döntöttünk úgy, hogy egy Győrből induló és Győrbe visszatérő buszjárattal kötjük össze a hétvégére a pincészeteket. A fő program a pincelátogatás, ezen felül egyéb rendezvényeket, koncerteket, gyermekprogramokat is szervezünk a borvidéken. Nálunk, az Apátsági Pincészetben pénteken, a „beköszönő estén" a Bencés Big Band koncertétjével indítjuk a műsort." – ismerteti a pincejárás programját Illés Tamás, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet marketing- és kereskedelmi vezetője.

„Az Apátsági Pincészetben a jelenben találkozik a jövő és a múlt" – kezdi Illés Tamás a pincészet ismertetőjét, melyből megtudhatjuk, hogy a pannonhalmi borokban ezer év szőlőtermelő kultúrájának nyomati lehet utolérni. „Szinte minden magyar borvidék története azzal a frázissal kezdődik, hogy 'Már az ókori rómaiak is…' Fontos viszont tudni, hogy a Magyarország területén zajló a bortermelés tulajdonképpen a mediterrán vidékről érkező Bencés-rend megjelenésével erősödött meg, 996 tájékán. A szerzetesi életben a kenyérnek és bornak is egészen komoly liturgikus szerepe van. Nem véletlen tehát, hogy Szent István 1001 körül kiadott oklevelei arról szólnak, hogy szőlőbirtokokat adományoz az apátságnak."

 A pannonhalmi borok ma is szinte ugyanabból a földből kerülnek ki, mint államalapító királyunk idejében. „A 2000-es években, amikor a megújult a pincészet működése, a munkák ezeknek a birtokoknak a visszavásárlásával kezdődött, és ma is ezen, a mintegy 52 hektáron folyik a termelés. A régi bencés borok az általunk készített fajtakínálatban is visszaköszönnek: hagyományos bor például a Rajnai rizling vagy a Fűszeres tramini is. Persze alkalmazkodunk a jelenkor kihívásaihoz, így a borok elkészítésén gravitációs és hiperreduktív technológiával is dolgozunk. Aki pünkösdkor ellátogat hozzánk, az ezt tapasztalhatja meg. Nálunk a kóstolásnak szinte előfeltétele a szakvezetés, ahol elmeséljük azt, hogyan és miért lett éppen olyan a bor, mint ahogy a vendégek tapasztalják." – mondja Illés Tamás.


„Az apátsági pincészetben legalább háromféle borból álló, kommentált kóstolóban lesz részük a vendégeknek. Azt, hogy hány tételt kóstolnak meg, szabadon eldönthetik, viszont bármennyi italt kóstol is valaki, igyekezni fogunk minél nagyobb spektrumát megmutatni a nálunk készülő boroknak. Így a vendégek választhatnak vörös- és fehérbort reduktív technológiával, vagy hagyományos, hordós érleléssel is."

A hétvégén nem csak az Apátsági, hanem hét másik pincészet is színes programot, kóstolni valókat kínál. A szervezők mindenkire gondoltak. Szombaton és vasárnap „jogosítványkímélő" buszos körjáratok indulnak a pincék között. A fél óránként közlekedő autóbuszokra regisztráció után lehet felszállni, jegyet váltani pedig a fedélzeten lehet.

A pincékben kóstolóval, vagy igény szerint különleges, boros ebéddel várják a látogatókat – van, ahol borkorcsolyaként almát és sajtot, máshol kenyérlángost és frissen sült kemencés pogácsát kínálnak a kóstoló mellé. A Szél és Fiai Cellárium gourmet menüvel készül, a Babarczi Szőlőbirtokon és a Cseri Pincében gombás ételeket fognak felszolgálni, a Deé Pincészetben kemencés ételkülönlegességekkel és a szódásüvegek történetével ismerkedhet meg a hallgatóság. Az Ács és a Huszát Pincében operetteket csokorral szórakoztatják a kóstoló folyamán a látogatókat.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda