BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Székesfehérvár TOP5

07
Jul

Székesfehérvár a magyar államiság első szívdobbanása, ahol a történelem lüktetését élhetjük át akár a Bory-várban, akár a bazilikában, ahol a magyar királyokat koronázták vagy az összesen 30 vallási épületben. Ezek közül is összegyűjtöttük a TOP5 látnivalót a királyok városából, nem csak a történelmi korokból.
    Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely

A Székesfehérvár belvárosában látható romterület a Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely a középkori Magyarország legfontosabb templomának, a Szűz Mária tiszteletére szentelt bazilikának romjait őrzi. Itt látható Szent István szentté avatására készült díszesen faragott szarkofág és Aba-Novák Vilmos falképe, mely a Szent Jobb és a Szent Korona történetét mutatja be

    Bory-vár

A város legkülönlegesebb építménye, igazi kuriózum. A 20. századi lovagvár Bory Jenő építész és szobrászművész alkotása, melyet 36 éven keresztül épített feleségének örök szerelmük jelképeként. A vár jellegzetessége a vasbeton széleskörű alkalmazása az építő- és a szobrászművészetben, ebből az anyagból készültek az ajtó- és ablaktokok, oszlopok, kupolák, korlátok és lépcsők, illetve a kerti díszkutak, medencék, szobrok és domborművek, a legkülönbözőbb méretben. A várat benépesítette a kortárs művészek, valamint festőművész felesége, Komócsin Ilona (1885-1974) és saját műalkotásaival. A műteremben szobor- és képkiállítás nézhető meg. A Százoszlopos udvar árkádja alatt látható gipsz szobrok eredeti változatai az ország különböző településein ma is megtalálhatóak, bronzba öntve vagy márványba faragva. Hátul a Kápolnában a Hitvesi szeretet szobra vár a látogatókra.

    Hiemer-ház

A XVII. századi barokk-rokokó stílusú épület valójában három különálló ház, amelyek az évszázadok során épültek össze egy házzá. A Hiemer-ház a város történetéről mesél nekünk: egyedülálló középkori értékekein, barokk, rokokó építészeti emlékekein és a modern kori átalakításokon keresztül megelevenednek Fehérvár évszázadai. A Hetedhét Játékmúzeum is itt találta meg igazi helyét. A múzeum két gyűjteményből létrejött állandó kiállítása a gyermeki lét varázslatos világába kalauzolja a látogatót. Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló, és Európában is elismert játékgyűjteménye a 18-19. századi játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát mutatja be. Ma a házasságkötő terem is az épületben található.

    Palotavárosi Skanzen

Palotaváros meghatározó és élő része az egykor szerbek lakta Rác utcai skanzen. Aki ide betér, átélheti a híres kalapos dinasztia, a Dietrich család mindennapjait, megtekintheti a valaha itt működő mesterek (csizmadia, cipész…) szerszámait, céhemlékeit is.


Kati néni szerencsehozó szobra . A legenda szerint az orrát kell megsimogatni.

    Séta a felújított Fő utcán

Különleges élményt nyújt a város központjában felújított sétáló utca a rajta végigfutó inda motívummal. Induljon a Liszt Ferenc utcától, simogassa meg Kati néni orrát a napi szerencséjéhez és kellemes fagylaltozás közben fedezze fel a történelem emlékeit. A séta során kellemes pihenőhelyül szolgálnak a szökőkutak és pihenőpadok, a vendéglátóhelyek teraszai. A történelem forgószínpada időutazásra csábít. Induljon útnak, és járja be birodalmát! Ismerkedjen meg a látnivalóknál a modern technika által nyújtott lehetőségekkel, és akár mobiltelefonján keresztül folyamatosan élvezheti egy „virtuális idegenvezető" jelenlétét. Isten hozta!

TIPP! Az augusztusi Koronázási Ünnepi Játékok alkalmával  Fő utca, amikor Fény utcává alakul. 2014-ben a fesztivál központi alakja Szent László. Cselekedeteit és a róla szóló legendákat a Fény utca hét stációban idézi fel, Európa legnagyobb mozgó történelmi képregényén, mintegy
1 000 m2-en. A Fény utca nappal „Rajz utcává" alakul, hiszen a Rajzolni király! című pályázat nyertes művei  kontúrokkal előrerajzolt  kifeszítettvásznakon újraszínezhetők lesznek.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda