BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Szent György napon: Tájházak napja

11
Apr

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2014-ben április 26-án rendezi meg a Tájházak Napját. Az esemény Szent György ünnepéhez kötődik, ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza. A paraszti kultúrában a nevezetes dátum, április 24. összekapcsolódott a természet ébredésével, az állatkihajtással, a remények szárba szökkenésével. A Tájházak Napján közvetlenül 50, közvetve viszont mintegy 300 tájház kap lehetőséget arra, hogy bemutathassa, hogyan is éltek egykor a falvakban az emberek, mivel művelték a földjeiket, hogyan mostak vagy éppen hogyan sütötték otthon a kenyeret.

A csatlakozó tájházak ezen a napon (csütörtökön) és hétvégén is kedvezményes vagy ingyenes belépőkkel és programokkal várják országszerte az érdeklődőket.

A hagyományos, szakvezetéses tájház ismertetők mellett számos helyszínen különleges programok segítségével ismertetik meg az érdeklődőket a régi hagyományokkal, szokásokkal.

Mezőcsáton például még azt is megmutatják, hogyan vehetjük le a rontást a portáról vagy a háziállatokról. Sőt, magunk is elkészíthetjük, majd ártalmatlanná tehetjük a rontást hozó banyát avagy ördögöt.

Hajdúszoboszlón a vállalkozó kedvűek süthetnek kenyeret, készíthetnek házi joghurtot vagy akár még szappant is főzhetnek.

Noszvajon a tájház élőmúzeummá válik: a kézműves foglalkozások mellett a több mint száz éves kemencékben finom süteményeket készíthetünk és persze kóstolhatunk.

Terényben akár még népviseletbe is öltözhetünk és májusfát állíthatunk.

Budakeszin a Mária-kultuszhoz kapcsolódó foglalkozásokat szerveznek: készíthetünk például rózsafüzért, de egy könnyű sétával a közeli gyöngyvirágos helyeket is felkereshetjük.

A parádi Palóc Tájházban a palóc néptáncok ismertetésén túl rongyszőnyegszövés, molnárkalács sütés és üvegfestés is várja az érdeklődőket.

A vörsi Tájházban a kézműves programok mellett népi játékok és sárkányeregetés várja a gyerekeket. Aki a Kis-Balaton nádtengerében szeretne gyönyörködni, az vörsi kilátónál szakvezetés kíséretében ezt is megteheti.

 Csanádpalotán a kovács és cipész mesterségekbe nyerhetünk közelebbi betekintést.

Szegeden a Szent György napi szokások – kincskeresés, varázslás – felelevenítése mellett egész nap kézműves programok, kalács és kelt tészta sütés és még egy óriási – Benedek Elek meséje alapján készített – társasjáték is várja a családokat.

Hosszúhetényben a húsvéti ünnepkör jegyében zajlik a nap: a zengővidéki tojáskiállítás után az út menti fogadalmi kereszteket is megismerhetjük, de számos népi játékot is kipróbálhatunk (métázás, tojásgurítás, kerékhajtás).

Szadán megtanulhatjuk, hogyan készül a híres szadai fehér hímzés és megkóstolhatjuk a vason sült szadai lángost vagy a helyben sütött görhenyt is.

Császártöltésen a Nagy szőlőkönyv 2014. megnyitása mellett igazi, falusi disznóvágásnak lehetünk a részesei.

Dunaszentbenedeken a katonai emlékek bemutatásánál a gyerekeket hétpróba, hagyományőrző műsor és játszóház várja.

Jászkiséren a kemencés ételek készítése mellett még lovaskocsikázhatunk is.

Ócsán megtanulhatjuk hogyan kötik meg a menyecskekendőt és saját, ócsai mintával drukkolt zsebkendőt is készíthetünk.

Érsekhalmán lovas- és fogathajtó verseny, íjászat, helyi termelők ínyencségeinek kóstolása és táncház várja az egész családot.

A magyarszéki tájház melletti istállóban az állattenyésztési hagyományokat, a bormúzeumban pedig a borkészítési fortélyokat ismerhetjük meg.

Szabolcsban ez a nap Szent Györgyről, a lovagok védőszentjétől szól. Lesz itt lovagi sátortábor, apródok iskolája ügyességi próba gyerekeknek, lovaggá ütés, kard készítés, várfoglaló zokni-csata. A nagyobbakat sárkánytej kóstoló, falusi vendégasztal, dudamuzsika, vitézek táncháza és esti tábortűz várja.

Cigándon a Szent György napi állat kihajtás elevenedik meg a Falumúzeum udvarán a helyi óvodások és néptáncegyüttesek segítségével.

Buzsákon a hímzők bemutatója és a folklór műsorok mellett hagyományos buzsáki ételek (paprikás pogácsa) készülnek kemencében, a látogatók bevonásával.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda