BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Szenzáció a Balti-tengeren

21
Mar

Kisebb szenzációt keltett két közönséges delfin felbukkanása a Balti-tengerben, ahol már évek óta nem látták a mérsékelt vizű tengerekben honos állatok egyetlen példányát sem.


A német vízi rendőrség egyik hajójáról pillantották meg és fényképezték le a delfineket a Darss-félsziget és Hiddensee sziget között.

A közönséges delfin (Delphinus delphis) rendszerint a melegebb vizekben érzi magát otthon. Az északi vizekben való megjelenésük valószínűleg a tengerek globális felmelegedésével függ össze - vélekedett Harald Benke, a német tengerészeti múzeum igazgatója, miután kielemezte az állatokról készült felvételeket.

A közönséges delfin többek között a Földközi-tengerben és Afrika északnyugati partjainál él, bár ritkán a Balti-tengerben is előbukkan, legutóbb 2001-ben tűnt fel néhány példányuk.

A most megfigyelt két delfin szemmel láthatóan anya és borja volt, mivel - a vízi rendőrök elmondása szerint - éppen szoptatás közben látták a vízi emlősöket. "Ez felettébb szokatlan" – nyilatkozta a német hírügynökségeknek a tudós - "Az állatoknak már ugyancsak szelídnek kellett lenniük ahhoz, hogy az anya egy hajó legénységének szeme láttára kezdje el szoptatni kicsinyét". A delfinek csaknem négy órán át kísérték a hajót, ugrásokkal és hullámlovaglással szórakoztatva a legénységét.

Ameddig nincs túl hideg, addig jók a túlélési esélyeik az állatoknak, amelyek zsírrétege vékonyabb a Balti-tengerben honos disznódelfinekénél. Visszhangképzés alapján történő tájékozódásuknak köszönhetően ráadásul nagy a valószínűsége, hogy kitalálnak a Balti-tengerből. „Nem is a víz lehűlése, sokkal inkább a téli táplálékhiány okozhatja vesztét az elkóborolt delfineknek” – vélekedett a szakértő.
Forrás: National Geographic

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda