BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

T.T.T. - Történelem, Természetjárás, Tavas-barlang

22
Apr

Háromnapos programlehetőség a Déli-Bakony lábánál fekvő Halimba községében, mely természeti kincsekben bővelkedik. Országos hírét a bauxitbányászatának és Dr. Szalai Miklós a „gyógyfüves pap” gyógyteáinak köszönheti.  Az avar kor óta lakott települést gyógynövények százaival borított mezők, lankás domboldalak, erdők és halastavak fogják körbe, kiváló kirándulási lehetőségeket kínálva.

Programleírás:

1. nap
Nagyvázsony: Találkozás Nagyvázsonyban 9 – 10 óra között. (Figyelem: hétfő szünnap!)
- Kinizsi Vár megtekintése, a vár történetének ismertetése. A várban vármúzeum, börtönmúzeum, ólomkatona-kiállítás.
- Panoptikum: magyar királyok viaszfigurái korhű ruhákba öltöztetve. 
- Séta a Pálos Kolostor romjaihoz. 300 m-re a vártól, kellemes erdei környezetben felkeressük a Kinizsi Pál által alapított Pálos Kolostor monumentális kőfal-maradványait.
Halimba:
- Szálláshely elfoglalása - Ezüstfenyő Turistaszálló - , köszöntés, házirend ismertetés. (Ebéd az otthonról hozott szendvicsekből.)
- Rövid túra a Szőci Kútvölgybe (5.5 km). Ismerkedés a helyi növényvilággal, geológiai érdekességekkel, „Szent László pénz” keresés.
-  Meleg vacsora (Saját bográcsozásra is van lehetőség egyeztetés után)

2. nap:
- Reggeli
- Gyárlátogatás - Kézi üveghuta megtekintése. A boros vagy pezsgős-kehely készítés folyamatának végigkísérése: üvegfúvás, szárhúzás, talpkészítés, pattintás, csiszolás, beégetés. (Csak hétköznapon, munkaidőben, előzetes egyeztetéssel) 
- Túra a Padragi-víz völgyében - Utunk során különleges sziklaalakzatok között haladnak el a csoportok - „Oroszlán Szikla” -, látogatást tesznek egy csodálatos szurdokvölgybe, felkeresnek egy természetes karsztforrást, valamint egy híres barlangot is. (A túra indulási helyéig busszal kell menni kb. 3 km. A gyalogtúra hossza 7,5 km, a busz a túra végpontjánál várja a csoportot.) 
- Ebéd a szálláshelyen
- Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató és Oktatóközpont meglátogatása, teakóstolás.  Szakmai kísérettel és háromféle gyógytea kóstoltatással egybekötve mutatjuk be a Magyarországon egyedülálló, 2010-ben felújított impozáns gyógynövény bemutatóhelyet.
- Bányászati gyűjtemény: A pince-múzeumban a 100 éves halimbai bauxitbányászatról „bányavágat életkép”.
- Bakonyi kőzet és bauxitásvány kiállítás
- Séta a Malomvölgyi pihenőparkba (kb 3 km.) Ismerkedés Halimba helytörténetével (Kossuth emléktábla, Barcza kúria).
- Kovácsmesterség bemutatása - Egy szerencsepatkó kovácsolását követhetik végig a gyerekek, majd a gyerekek is kipróbálhatják a kovácsolást egy egyszerű tárgy elkészítésén, amit haza is vihetnek.
- Vacsora

3. nap:
- Reggeli , 9,00 – 17,00 egész napos buszos geotúra szakmai kísérettel:
- Darvastó: bauxitlencse felhagyott külszíni bauxitbánya megtekintése, rövid szóbeli ismertetése: földtörténeti korok, kőzetrétegződések, felszíni formációk, halimbai bauxitbányászat.
- Tapolcai-tavasbarlang  - Csónakázás a föld alatt, egy hangulatos kisváros házai, utcái alatt.
- Ebéd a barlanghoz közeli étteremben, ezután séta a belvárosban és a Malom-tónál.
- Salföld: Természetvédelmi Major és Bemutatóhely meglátogatása ahol régi magyar háziállatok, állatsimogató várja a csoportot.
- Kékkút: a savanyúvíz-forrás felkeresése.
- Szentbékálla: Kelemenkő (ingókövek), kőtenger, kőtengerek, „madáritatók” kialakulásának ismertetése. Séta a homokkőtömbök között.
- Hegyestű: kilátás a bazaltvulkánról, séta az egykori kürtőben, Dunántúli Kőtár megtekintése.
- Hazautazás

Érdeklődni lehet:

MILLENNIUM PROGRAMIRODA
Tel.: (+36 1) 411-0335
E-mail: info@iskolaikirandulas.hu

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda