BELÉPÉS

BELÉPÉSTÁMOGATÓ
PARTNEREINK


Budapesti
Fővárosi
Önkormányzat

Oktatási
és Kultúrális
Minisztérium

Tallin és Turku: Európa két kulturális fővárosa

10
Mar

Pécs, Essen és Isztambul után két keleti tengeri város, a finn Turku és Észtország fővárosa, Tallin viseli 2011 ben az Európa kulturális fővárosa címet. A két történelmi város számos érdekes kulturális programmal igyekszik forró hangulatot teremteni a hideg télben az odalátogatók számára.

Tallinn, Észtország fővárosa
Tallinnban, Észtország fővárosában, idén január 1-jétől már az eurót használják hivatalos fizetőeszközül, ami nagyban megkönnyíti a látogatók számára az üzletekben és éttermekben való fizetést. Tallin négyszázezer lakosával kétszer akkora, mint a tőle kétszáz kilométerre fekvő Turku. A város nevének jelentése „dán ház”: a várost még a 13. században IV. Erik dán király emelte városi rangra.

A tallini programok központjául a festői óváros szolgál, amelyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. Az EKF évében Tallin számos kulturális rendezvénnyel várja az odalátogatókat: jazz koncertet ad Bobby McFerrin, fellép a Monte Carlo Balett, megrendezésre kerül az első tűzszobrászat-világbajnokság és ifjúsági divathetet tartanak.

Turku, Finnország legrégibb városa
Turku Finnország legrégibb városa, melyet a 13. században alapítottak. Az Aurajoki folyó torkolatánál elterülő 177 ezer lelkes Turku híres történelmi épületeiről, hajó-éttermeiről és a pezsgő egyetemi életéről. A város egy három napig tartó rendezvénysorozattal nyitja meg a kulturális évet.
A kulturális események közül a legkiemelkedőbbek a Rajaton capella csoport előadása, a „Hangok hídja” koncertek, valamint egy finn-japán kortárs táncest. Az érdeklődőket Logomo kiállítások, valamint opera és jazz előadások is várják.

Az Európa kulturális fővárosa programot 1985-ben indította el az akkori görög kulturális miniszter Melina Mercouri, és eddig több mint 40 város viselte a megtisztelő címet.

© copyright 2008 Millennium
Budapest Programiroda